Als erfgoedorganisatie wil je je (beeld)collectie graag beschikbaar maken voor het publiek. Maar hoe zit het met de rechten? Wat mag je online zetten en waar moet je precies toestemming voor vragen? Hoe registreer je dit in je collectie? En wat mogen anderen dan met de (online) collectie doen? Op 20 maart maakt expert Maarten Zeinstra je wegwijs in de basis van regels rondom auteursrecht en komt ook AVG aan bod.
Digitaal erfgoedcoach Marjanne: “Ik merk in coachingsgesprekken dat vrijwilligers soms terughoudend zijn om beeldcollecties online te publiceren. Vaak weten ze niet goed waar ze op letten als het gaat om auteursrecht, en hoe ze claims kunnen voorkomen. Tijdens deze bijeenkomst komen de basisbeginselen van regelgeving naar voren en proberen we concrete handvatten te bieden waar collectiebeheerders in vertrouwen mee aan de slag kunnen.”
Wat leer je?
Tijdens de kennisbijeenkomst geeft Maarten Zeinstra een uitgebreide introductie op auteursrecht. Aan het einde van de sessie ken je de basisbeginselen auteursrecht en aanverwante rechten. Je weet wanneer het recht ophoudt en krijgt tips hoe je om kunt gaan met auteursrecht in je (beeld)collectie.
Programma
19:00 – 19:30: Inloop met koffie/thee
19:30 – 21:00: Introductie auteursrecht voor erfgoedorganisaties door Maarten Zeinstra 21:00-21:30: Gelegenheid voor vragen en het voorleggen van een specifieke praktijkcasus
Praktische informatie
Deze kennisbijeenkomst is bedoeld voor iedereen die (vrijwillig) actief is binnen een (lokaal) museum, archief, historische vereniging, bibliotheek of een andere erfgoedorganisatie.
Datum: donderdag 20 maart
Tijd: 19:30 uur tot 21:30 uur
Locatie: Annahuis, de Plas 8 in Raalte
Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden
Deze bijeenkomst vindt plaats in het kader van de Datawerkplaats Overijssel, in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en met steun van het Netwerk Digitaal Erfgoed.