Samen werken aan 35 meter lang wandkleed van het Overijsselse slavernijverleden. Help jij mee?

In Overijssel zijn vele sporen van het pijnlijke slavernijverleden terug te vinden. Om deze sporen in beeld te brengen start op 14 september 2024 het unieke participatieproject Draden van het Slavernijverleden. Inwoners uit de hele provincie werken gezamenlijk aan een textielkunstwerk: een wandkleed van maar liefst 35 meter lang dat de geschiedenis en persoonlijke verhalen van de Overijsselse slavernijhistorie verbeeldt. De organisatie zoekt nog enthousiaste vrijwilligers met expertise in handwerken die het maakproces willen begeleiden. Daarnaast kun je je aanmelden om zelf mee te werken aan de realisatie van dit bijzondere kunstwerk!

Ontwerp

De Overijsselse kunstenaar Amber Hyacinth heeft het ontwerp gemaakt van het wandkleed. Ze heeft zich hierbij gebaseerd op de geschiedenis en persoonlijke verhalen van nazaten, die met het onderzoek ‘Overijssel & Slavernij’, uitgevoerd door de Overijsselacademie, naar boven zijn gekomen

Wat maakt dit project bijzonder?

Wat dit project bijzonder maakt, is de manier waarop het wandkleed tot stand zal komen. Iedereen, van jong tot oud, van inwoner tot bezoeker van de provincie Overijssel, kan meewerken aan de voltooiing van het wandkleed. Door middel van onder andere tuften, borduren, quilten en andere textiele technieken brengen de makers een pijnlijk onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis in beeld. Door op deze manier hiermee bezig te zijn, wordt de drempel om hierover met elkaar in gesprek te gaan verlaagd.

Het samenwerken aan dit unieke en monumentale kunstwerk werkt sociaal verbindend en bevordert onderlinge gesprekken over het thema, waardoor ook de kennis over het Overijsselse koloniale verleden toe zal nemen. Kennis van dit verleden kan de start zijn voor een dialoog die tegenwicht biedt aan het nu zo verharde debat, dat zich kenmerkt door polarisatie en zwart-witdenken. Hoe beter we onze eigen banden met de koloniale gebieden kennen, hoe groter de kans op begrip tussen Nederlanders voor elkaars achtergrond en diversiteit.

Randprogrammering

Het wandkleed in wording staat vanaf 14 september t/m 1 december 2024 in De Museumfabriek in Enschede opgesteld. Tijdens deze maakperiode worden allerlei activiteiten georganiseerd zoals onder andere: dialoogsessies, lezingen, Keti Koti Ontmoetingstafels, Wereldcafés, participatief drama, educatieprojecten. Hierna verhuist het wandkleed naar Zwolle, waar vanaf 12 januari 2025 het maakproces verder gaat in het Academiehuis aan de Grote Markt. Ook tijdens deze maakperiode worden allerlei randactiviteiten georganiseerd. Vanaf april is het wandkleed in totaliteit te bewonderen, eerst in het Academiehuis en vervolgens in De Museumfabriek. Het project wordt afgesloten met een indrukwekkende slotmanifestatie die rondom de Keti Koti viering in Enschede zal plaatsvinden.

Aanmelden als vrijwilliger

Vrijwilligers kunnen helpen op dinsdagen t/m donderdagen. De maaktijden zijn van 11:00 tot 13:00 of van 14:00 tot 16:00.

Stuur om je aan te melden een e-mail naar aanmelden@overijsselacademie.nl met de volgende informatie: 

  • Jouw naam en evt. de namen van personen die samen met jou mee willen doen. 
  • Gewenste datum en tijd (11:00-13:00 of 14:00-16:00). 

Heb jij al expertise in handwerken en ben je enthousiast om meer te betekenen voor het maakproces van dit project? De Museumfabriek is nog op zoek naar vrijwilligers die het maakproces op locatie willen begeleiden. Neem hiervoor contact op met l.hemme@demuseumfabriek.nl    

Meer informatie

Dit project wordt gecoördineerd door Stichting Overijsselacademie, in samenwerking met diverse partners: : Stichting Villa Maecenatis, Het Academiehuis, De Museumfabriek, Rijksmuseum Twenthe, Oyfo, Anno, Fundatie, Comité 30 juni-1 juli, Stadkamer, Etty Hillesum Centrum.  

Voor vragen of meer informatie over dit project: neem een kijkje op de website Draden van het Overijsselse slavernijverleden – Overijssel Academie of neem contact op met de Overijsselacademie via info@overijsselacademie.nl.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers