80 jaar vrijheid: Vfonds ondersteunt initiatieven

Van september 2024 tot en met augustus 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Wat betekent het voor ons land dat we komend jaar 8 decennia bevrijd zijn? En hoe sta jij met jij (erfgoed)organisatie stil bij dit herdenkingsjaar ? Vfonds steunt grotere en kleinschalige initiatieven en projecten die een bijdrage leveren aan dit lustrumjaar.

Wat herdenken we?

Door het hele land staan we stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van verzet werd bevrijd. Wij zullen de slachtoffers herdenken die daarbij vielen. Tot op deze dag voelen we nog steeds de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Dit zien we bijvoorbeeld in families die dierbaren hebben verloren die zijn omgekomen bij de Holocaust of door het oorlogsgeweld in Nederland of Nederlands-Indië.

We vieren nu dat we in een land zonder oorlog wonen, een met een democratie. Nederland is immers een land waar iedereen mag meedenken en meebeslissen.

Tijdspad: 80 jaar vrijheid in 5 momenten

Vanuit de historische tijdlijn zijn vijf belangrijke momenten geselecteerd om te vrijheid te vieren. Tijdens deze momenten wordt op nationaal aandacht besteed aan deze tijdlijn, waarbij invulling wordt gegeven aan verhalen van toen en nu.

Dat willen we groots aanpakken met herdenkingen, vieringen en activiteiten in heel Nederland. Om dit te kunnen doen is onderscheid gemaakt tussen grotere en kleinere projecten. Er is een regeling voor nationale, provinciale en regionale aanvragen vanaf €5.000. Hiervoor dienen de reguliere richtlijnen.

Hoe deel jij 80 jaar vrijheid? Steun voor initiatieven en projecten

De viering en herdenking van 80 jaar vrijheid zal groots plaatsvinden, met herdenkingen, vieringen en activiteiten in heel Nederland. Ook jij kan samen met je (erfgoed)organisatie meedoen. Door bijvoorbeeld een vrijheidsmaaltijd te organiseren, met bijzondere ontmoetingen en goede gesprekken over vrijheid. Of andere grotere of kleinere projecten en activiteiten die in het teken staan van herdenken en/of vieren.

Om deze initiatieven mogelijk te maken, opent het Vfonds twee financiële regelingen:

Twijfel je over welke regeling passend is bij jouw project? Neem gerust contact op met Vfonds voor advies.

5 deadlines

Het beschikbare budget zal in vijf fases, met aparte deadlines, uitgekeerd worden. Deze 5 fases volgen de lijn van de bevrijding van Nederland. Door deze werkwijze is er zowel geld gereserveerd voor projecten die in 2024 starten, als voor projecten die in 2025 plaats vinden.

Let op:
– per fase is een beperkt budget beschikbaar, dus dien op tijd jouw aanvraag in (op = op!);
– de startdatum van jouw project bepaalt in welke fase je valt.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers