Aan de slag met digitalisering? Gebruik het ‘Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties’

November is de Maand van het Digitaal Erfgoed. Een mooie gelegenheid om weer eens aandacht te vragen voor het online ‘Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties’. Het spoorboekje richt zich op kleine en grote collectiebeherende instellingen, zoals historische verenigingen, musea en archieven. Voor instellingen die nog moeten starten met digitaliseren, maar ook voor instellingen die al een eind onderweg zijn.

Waarom erfgoed digitaliseren?

Erfgoed digitaliseren is de ideale manier om je collectie duurzaam te bewaren en te beheren, en om nieuwe doelgroepen te bereiken. Maar het is ook dé manier om je collectie in samenhang met die van andere instellingen te presenteren. Het online ‘Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties’ biedt hiervoor praktische handreikingen.

Drie doelen

Het spoorboekje is opgebouwd op basis van drie doelen. Als instelling bepaal je eerst waar je staat: is de collectie al voldoende houdbaar, bruikbaar en zichtbaar? Op welke doelen zitten verbeterpunten? Vervolgens kun je de stappen binnen het doel doorlopen. Aan bod komen vragen als ‘Hoe kies je een collectieregistratiesysteem?’ tot ‘Hoe link je de open data?’.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers