AV_Net symposium 2023

AVA_Net Symposium 2023

Datum: 20 juni 2023
Tijd: 10:15 - 18:00 uur
Locatie: Beeld & Geluid, Media Parkboulevard 1, Hilversum

Op dinsdag 20 juni organiseert AVA_Net weer het jaarlijks terugkerende symposium voor het erfgoedveld in Beeld & Geluid te Hilversum. Het thema van dit jaar is ‘Het archief binnenstebuiten: verhalen met impact. Hoe werkt ons koloniaal en slavernijverleden door in de AV-archieven van nu en hoe zijn we daarmee bezig?

Programma

Het thema van dit jaar bij het AVA_Net Symposium sluit aan bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden dat op 1 juli 2023 begint: Het archief binnenstebuiten – verhalen met impact. Hoe werkt ons koloniaal en slavernijverleden door in de AV-archieven van nu en hoe zijn we daarmee bezig?

Het programma krijgt inmiddels steeds meer vorm en inhoud, met een opening keynote door Gerda Jansen Hendriks. Gerda werkte jarenlang als regisseur voor het geschiedenisprogramma ‘Andere tijden’ en zal tijdens het Symposium ingaan op de betekenis van het filmarchief voor de historicus en filmmaker.

En naast Gerda zijn de volgende sprekers aanwezig:

  • Sofie Taes (KU Leuven)
  • Layan Nijem (UvA)
  • Roan Opiso (University of the Philippines for Ethnomusicology)
  • Luc Marraffa (UvA)
  • Thunnis van Oort (Radboud Universiteit)
  • meLê yamomo (UvA)
  • Saskia Moerbeek (Stichting BMP)

Zij zullen in verschillende deelsessies hun visie en kennis delen op onderwerpen rond dekolonisering van archieven en participatie en verbinding in erfgoed. Met daarbij onder meer aandacht voor interessante projecten en initiatieven, zoals DeCoSeas, Slavenregister, Sonic Entanglements en Sprekende Geschiedenis.

Wil je zelf een programmapunt inbrengen? Dan kan je mailen naar redactie@avanet.nl.

Deelname aan het symposium is gratis, maar aanmelden is wel verplicht.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers