Bijeenkomst: Kennismaking met collectieregistratiesystemen

Datum: 30 januari 2024
Tijd: 09:00 - 12:30 uur
Locatie: Online

Erfgoedhuis Zuid-Holland organiseert op 30 januari 2024 een interessante digitale bijeenkomst waarin je kennis kunt maken met verschillende collectieregistratiesystemen. De basis voor je digitale collectie is je collectieregistratiesysteem. Hiermee kun je jouw digitale objecten voor de toekomst duurzaam bewaren, verbinden en vaak ook presenteren. Maar hoe kies je een collectieregistratiesysteem dat bij jouw organisatie past? En op welke punten kun je letten bij jullie keuze? En natuurlijk: hoe kun je deze overstap of aanschaf financieren?

Over de bijeenkomst

Uit onderzoek naar de stand van zaken van digitale collecties in Zuid-Holland, blijkt dat erfgoedorganisaties diverse collectieregistratiesystemen (ook wel collectiebeheer- of collectie-informatiesysteem) gebruiken.

Het doel is om digitale collecties op duurzame wijze te bewaren, verbinden en presenteren. Hiervoor dient een organisatie gebruik te maken van een collectieregistratiesysteem dat voldoet aan de uitgangspunten (ook wel NDE-compatibiliteit genoemd) van Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE).

En goed om te weten: in 2024 en 2025 is er financiering beschikbaar om over te stappen of te updaten en upgraden naar een (nieuw) collectieregistratiesysteem dat hieraan voldoet.

Tijdens de bijeenkomst maak je kennis met diverse leveranciers van collectieregistratiesystemen. Zij zullen hierbij tonen op welke manier je binnen de oplossing gebruik kunt maken van NDE-compatibiliteit. Ook is er ruimte voor vragen en discussie. De collectieregistratiesystemen die aan bod komen zijn:
Atlantis (Lite) (DEVENTit)
Axiell Collections (Axiell)
KLEKSI (Sofco)
MAIS-Flexis (De Ree Archiefsystemen)
Memorix (Picturae)
Omeka-S (open-source)
The Museum System (Cit)

Ook krijg je handvatten hoe je een collectieregistratiesysteem kiest dat bij jouw organisatie past. En hoe je bijvoorbeeld een (beknopt) Programma van Eisen hiervoor kunt opstellen.

Programma

  • 09:00-09:30: Introductie door Erfgoedhuis Zuid-Holland en gebruik Keuzehulp en NDE-compatibiliteit
  • 09:30-10:15: Ronde 1 – Kennismaking met leveranciers
  • 10:15-10:30: Pauze
  • 10:30-11:15: Ronde 2 – Kennismaking met leveranciers
  • 11:15-11:30: Pauze
  • 11:30-12:15: Ronde 3 – Kennismaking met leveranciers
  • 12:15-12:30: Afsluiting door Erfgoedhuis Zuid-Holland

Praktisch

Deelname is gratis maar er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, daarom is aanmelden verplicht.

Bij inschrijving rekent Erfgoedghuis Zuid-Holland op je komst. Kun je onverhoopt toch niet deelnemen? Geef tijdig de afmelding, of eventuele vervanger, aan via info@erfgoedhuis-zh.nl.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers