Bijeenkomst: Met andere ogen – Sporen van slavernijverleden in ons erfgoed

Datum: 13 december 2023
Tijd: 15:15 - 17:45 uur
Locatie: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert op 13 december een publieksbijeenkomst over het slavernijverleden in de erfgoedsector. De bijeenkomst ‘Met andere ogen: Sporen van slavernijverleden in ons erfgoed’ vindt plaats op 13 december om 15:45 in Amersfoort.

Het slavernijverleden is een pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis. Als we naar onze omgeving kijken, naar de historische gebouwen om ons heen, naar onze musea en hun collecties, wat is het dan dat zij vertellen over het slavernijverleden? Welke betekenis geven we daaraan en wat vertellen we daarover?

In het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023 – 2024, dat de afschaffing van slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden markeert, organiseert de RCE een publieksbijeenkomst. Hierin kijken we samen en aan de hand van concrete cases eerlijk naar bovenstaande vragen.

Het programma bestaat uit presentaties van en paneldiscussies met Nancy Jouwe, onder andere projectleider bij Mapping Slavery, Peggy Brandon, kwartiermaker bij het Nationaal Slavernijmuseum, Ricardo Burgzorg van über blick, en Simone Vermaat en Hanna Pennock van de RCE. Met optredens van Sites of Memory over de verborgen verhalen uit de slavernij- en koloniale geschiedenis van Amersfoort en de rest van Nederland. Deze bijeenkomst wordt gemodereerd door Lara Nuberg.

De bijeenkomst kun je live of online bijwonen, geef dit aan bij je aanmelding.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers