Cursus ‘Omgaan met museumobjecten’

Datum: 23 november 2022
Tijd: 10:00 - 12:00 uur
Locatie: De Museumfabriek, Het Rozendaal 11, Enschede

In ieder museum staan de voorwerpen, oftewel ‘objecten’, voorop. Zij worden getoond in tentoonstellingen en vertellen een verhaal over wie wij zijn en hoe wij denken over onszelf en de wereld om ons heen. Museumobjecten zijn ons materiële erfgoed dat we voor de toekomst willen bewaren.

Het behouden van objecten is een vak apart waar heel wat kennis bij komt kijken. Uiteindelijk is alles vergankelijk, maar hoe kun je dit proces zoveel mogelijk vertragen? Wat is de invloed van licht, vocht en temperatuur? Waardoor vergeelt linnen en hoe ontstaat craquelé? En hoe hanteer je breekbaar porselein of vervoer je schilderijen?

Aan de hand van voorbeelden uit eigen collectie vertelt collectiebeheerder Astrid Hage van De Museumfabriek over het verantwoord omgaan met kwetsbare en kostbare voorwerpen. In de cursus/voorlichting komen de thema’s klimaat, hantering, nummering en opslag aan de orde.

De workshop is bestemd voor vrijwilligers uit de provincie Overijssel. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar aanmelden (via onderstaande knop) is wel verplicht.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers