Cursus Omgaan met Museumobjecten

Datum: 26 maart 2024
Tijd: 10:00 - 12:00 uur
Locatie: De Museumfabriek, Het Rozendaal 11, Enschede

In ieder museum staan de voorwerpen ‘objecten’ voorop. Zij worden getoond in tentoonstellingen en vertellen een verhaal over wie wij zijn en hoe wij denken over onszelf en de wereld om ons heen. Museumobjecten zijn ons materiële erfgoed dat we voor de toekomst willen bewaren.

Het behouden van objecten is een vak apart waar heel wat kennis bij komt kijken. Uiteindelijk is alles vergankelijk, maar hoe kun je dit proces zoveel mogelijk vertragen? Wat is de invloed van licht, vocht en temperatuur? Waardoor vergeelt linnen en hoe ontstaat craquelé? En hoe hanteer je breekbaar porselein of vervoer je schilderijen?

Aan de hand van voorbeelden uit eigen collectie vertelt collectiebeheerder Astrid Hage over het verantwoord omgaan met kwetsbare en kostbare voorwerpen.

Praktische informatie

Graag aanmelden vóór dinsdag 19 maart. Deze cursus wordt georganiseerd door De Museumfabriek in samenwerking met het Erfgoedplatform Overijssel.

Deze training naar jouw locatie halen?

De cursus Omgaan met Objecten wordt meerdere keren per jaar gratis aangeboden door de Museumfabriek in samenwerking met het Erfgoedplatform Overijssel. Om de cursus zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar te stellen in heel Overijssel, is het ook mogelijk de training naar jouw locatie te halen. Bijvoorbeeld voor de musea in jouw regio of gemeente. Maatwerk behoort ook tot de mogelijkheden, als bijvoorbeeld behoefte is aan ondersteuning rondom specifieke vraagstukken of objecten. Wil je deze cursus volgen in jouw museum of regio? Neem dan gerust contact met ons op!

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers