Digitaal Erfgoed Nieuwjaarsevent

Datum: 21 januari 2022
Tijd: 14:00 - 15:00 uur
Locatie: Online, link na aanmelding

Op vrijdagmiddag 21 januari trapt het Netwerk Digitaal Erfgoed het jaar af met het online Digitaal Erfgoed Nieuwjaarsevent. Ben je er ook bij? De rode draad tijdens het event is de stand van digitaal erfgoed in Nederland. Wat hebben we afgelopen jaren gerealiseerd? Hoe passen we het nu toe? Wat hebben we nog nodig? En hoe gaan we dat regelen?

Voor wie?

Het Nieuwjaarsevent is er voor alle professionals en vrijwilligers binnen de erfgoedsector, ontwerpsector, digitale cultuur en podiumkunsten. Bijvoorbeeld mensen die verantwoordelijk zijn voor de digitalisering, collectiebeheer of medewerkers die zich bezighouden met communicatie en publiekszaken. Ook cultuurmakers, journalisten, onderzoekers/studenten en andere professionals zijn van harte welkom.

Programma

  • Welkom en inleiding door Kirsten Paulus en Afelonne Doek.
  • Presentatie van onderzoek Stand van het Nederlands Digitaal Erfgoed 2021. Meer dan 600 instellingen hebben hiervoor vragen beantwoord over de beschikbaarheid, toegankelijkheid, vindbaarheid en gebruik van Nederlands digitaal erfgoed in de afgelopen drie jaar (2019-2021). Door Max Kemman (Dialogic)
  • Reacties door mensen uit het erfgoedveld op de stand van digitaal erfgoed in Nederland.
  • José van Dijck (Universiteit Utrecht) en Martijn Kleppe (Koninklijke Bibliotheek) in gesprek over digitaal erfgoed en het publiek domein.
  • Anton Cruysheer (Landschap Erfgoed Utrecht): visie van kleine erfgoedorganisaties
  • Aanbieding Position paper De Kunst van AI voor iedereen. De verbindende kracht van cultuur en media. Door Eppo van Nispen tot Sevenaer (AI Coalitie)
  • Mini-docu over het project ‘De Noorse Cyclus’. Over de totstandkoming van een fris en funky jazzstuk uit de archieven de Wereldomroep. Door  Nederlands Jazz Archief en Podiumkunst.net
  • Afsluiting door Afelonne Doek
  • Muzikale afsluiting: jazz-band Eric Ineke & The Frans Elsen Factor

Het Digitaal Erfgoed Nieuwjaarsevent wordt georganiseerd door Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur, Podiumkunst.net en alle samenwerkende organisaties in het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers