Doorlopende activiteiten Hanzejaar 2023

Datum: 14 december 2023 tot 31 december 2024
Tijd: 08:00 - 17:00 uur
Locatie: Zwolle, Kampen, Deventer, Hasselt

2023 is het Hanzejaar. Tot en met 31 december worden in negen Hanzesteden in Nederland allerlei evenementen georganiseerd om 800 jaar Hanze gedachtegoed te vieren. De steden vieren niet alleen het verleden, maar kijken ook naar vandaag en de toekomst en hoe deze samenkomen. Het doel is om een basis te leggen voor maatschappelijk relevante samenwerking in de toekomst. Het Hanzenetwerk in Nederland wordt erdoor versterkt.

Het centrale thema van het Hanzejaar is het ontmoeten van de wereld van vandaag en morgen in een historisch decor. Dit decor is bijvoorbeeld een historische binnenstad waar een modern food evenement wordt georganiseerd.

Activiteiten in de Overijsselse Hanzesteden

Ook in de Overijsselse Hanzesteden worden het hele jaar door activiteiten georganiseerd. Hieronder vind je een overzicht van alle activiteiten die voor een langere periode doorlopen. Kijk voor andere activiteiten rond het Hanzejaar ook in onze agenda!

t/m 13 oktober 2023 – Expositie: Van Hanze tot Hannekemaaiers. De expositie is te zien in het Oude Stadhuis van Hasselt. Deze expositie gaat over hoe Hasselt door de eeuwen heen zijn geld verdiende.

t/m 14 december 2023 – Expositie: Geert Groote en de Kloof. Bezoek de expositie in het Geert Groote Huis te Deventer. In deze expositie vertellen we over de kloven in de samenleving die er in de Hanzetijd bestonden en hoe die waren ontstaan: tussen arm en rijk, tussen macht en onmacht, tussen theoretisch en praktisch opgeleid, tussen gezond en minder gezond en tussen man en vrouw. Plan je bezoek hier.

t/m 30 december 2023 – Expositie: Hanze Heiligen. Hanzesteden hadden elk hun eigen beschermheilige en elk ambacht hun patroonheilige. In de expositie wordt een aantal van deze heiligen uitgelicht, omdat ze de beschermheiligen zijn van Hanzesteden als Kampen, Zwolle, Hasselt en Deventer. Bekijk de expositie in het Ikonenmuseum te Kampen.

t/m 31 december 2023Hanze Experience Deventer. In De Mariakerk ervaar je een multimediaal spektakel over de middeleeuwen in Deventer. De Hanze Experience Deventer elke zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 gratis te bezoeken.

t/m 14 januari 2024 – Tentoonstelling Hanzestad Deventer: handelen in Europa. In Museum de Waag te Deventer is t/m 14 januari 2024 de tenoonstelling ‘Hanzestad Deventer: handelen in Europa’ te zien. Het is een tentoonstelling over de rol van Deventer als internationale handelsstad in de middeleeuwen. Aan de hand van opmerkelijke verhalen en spannende bodemvondsten ontdek je hoe de langeafstandshandel in de Hanzetijd werkte. Plan je bezoek hier.

t/m 30 april 2024Hanze Expositie: Van Ridder Zweder tot Hanzekoopman. Ontdek je bij ANNO Stadsmuseum Zwolle tijdens het Hanzejaar bijzondere verhalen over de Hanzetijd in Zwolle. De verhalen gaan over verschillende Zwolse personages uit de Hanzetijd van Ridder Zweder tot Hanzekoopman. Plan je bezoek hier. Ben je meer geïnteresseerd in iets spannends? Doe dan mee met de Hanze Escape! In deze speurtocht door de binnenstad van Zwolle ga je opzoek naar het gestolen Hanzeverbond.

t/m 22 juni 2024Panorama Hanze is een beleving waarin op spectaculaire wijze het Hanze verleden, heden en toekomst worden verbonden. Je gaat zelf aan boord van een kogge en wordt vergezeld door Hanzelieden van weleer die je begeleiden op reis langs scenes uit het rijke Hanzeverleden. Dit alles via een bijzondere routing door het Academiehuis in Zwolle. Bestel je tickets hier.

t/m 31 december 2024Hanze Podwalk door Deventer. Stap in het verhaal van middeleeuws Deventer en ontdek aan de hand van spannende verhalen, bijzondere aanwijzingen en overblijfselen de historie van deze oermiddeleeuwse stad! Je vind de podwalk hier.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers