Famillement in Bibliotheek Deventer

Datum: 15 juni 2024
uur
Locatie: Bibliotheek Deventer - Stromarkt 18, 7411 PK Deventer

Op 15 juni organiseert het Centrum voor Familiegeschiedenis (CBG) weer een editie van het Famillement: het grootste familiegeschiedenis- en genealogie evenement van Nederland. Dit jaar vindt dit landelijke evenement plaats in Overijssel: in de Bibliotheek Deventer en het Stadsarchief Deventer.  Een dag vol verschillende activiteiten voor geschiedenis- en genealogieliefhebbers. Laat je inspireren tijdens workshops, volg lezingen en stel al je prangende vragen aan collectiespecialisten!

Ben je nieuwsgierig naar je voorouders, je stamboom of wil je meer weten over jouw familieverleden? Tijdens het Famillement ontdek je de mogelijkheden van familieonderzoek. Of je nu beginnend stamboomonderzoeker bent of al door de wol geverfd, het gevarieerde programma is voor iedereen interessant. Toegang is gratis!

Thema ‘Nieuwe Familie’

De vraag die centraal staat is: wat is ‘familie’? In het algemeen verstaan wij onder familie een groep personen met dezelfde naam of dezelfde voorouders. Genealogen spreken dan over de stamboom, de kwartierstaat of het parenteel. Je hoort bij hen aan wie je juridisch verbonden en/of genetisch verwant bent.

Maar bestaan er niet veel meer soorten families? Denk aan gekozen families zoals de vriendengroep, de kloosterorde of de leefgemeenschap. Maar ook het samengestelde gezin, het pleeggezin, de donorvaders en weeskinderen. Familiegeschiedenis gaat over alle soorten families, en dat die staatn er bij het Famillement 2024 centraal.

Wat is er te doen?

Onderwerpen die tijdens het evenement aan bod komen zijn onder andere: ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek, regionale geschiedenis en migratie. Daarnaast vinden ‘meet & greet’-sessies plaats met experts, en krijgen (amateur)genealogen een podium om in korte presentaties hun onderzoekservaring en tips te delen.

Wil je even rustig zitten en een goed genealogisch gesprek voeren, genealogische sensaties delen of gewoon andere enthousiastelingen ontmoeten? Kom dan naar het Stamboomcafé.

Informatiemarkt

Het hart van het evenement is de familiehistorische beurs met standhouders. Op deze informatiemarkt kun je veel informatie opdoen in een informele sfeer. Je kunt hier mensen bevragen over zoektips of als je vastloopt in je eigen onderzoek. Op deze markt staan regionale en (inter)nationale organisaties die je kennis laten maken met hun activiteiten op het gebied van genealogie en familiegeschiedenis. Ook vind je hier nieuwe IT-tools voor (genetische) genealogie en informatie over regionaal en internationaal genealogisch onderzoek.

Meedoen als standhouder?

De organisatie van het Famillement is druk op zoek naar een goede mix grote en kleine organisaties die aanwezig zijn op de informatiemarkt. Ook jij als vrijwilliger bij een kleine genealogische- of heemkundekring kunt meedoen als standhouder.

Heb je zelf interessante informatie die je met de Famillement-bezoekers wilt delen? Het famillement is een mooie gelegenheid om bekende of nieuwe doelgroepen voor jouw stichting of vereniging te ontmoeten.

Let op: aan deelname als standhouder zijn kosten verbonden: €175 excl. BTW voor verenigingen en stichtingen. Hier zijn tafels, een lunchpakket, koffie/thee, stoelen en electra bij inbegrepen. Aanmelden als standhouder kan tot 30 april.

Informatiebrief voor standhouders:

Het CBG organiseert het Famillement 2024 in samenwerking met Collectie Overijssel en de Bibliotheek Deventer.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers