Hanze 8-daagse

Datum: 1 september 2023 tot 10 september 2023
Tijd: 12:00 - 22:00 uur
Locatie: Zwolle

2023 is het Hanzejaar! In 2023 wordt in de negen Nederlandse Hanzesteden deze bijzondere periode uit de geschiedenis op allerlei manieren herdacht en gevierd. In Zwolle vindt van 2 t/m 9 september de Hanze 8-daagse plaats. Tijdens deze acht dagen staat de stad in het teken van allerlei activiteiten die met de Hanze te maken hebben. Hieronder vind je een overzicht van alle activiteiten in Zwolle.

1 september t/m 15 oktober – Tentoonstelling: Sense of Place

Oude en nieuwe Zwollenaren maken en tonen werk dat geïnspireerd is op hun ‘sense of place’, hun gevoel bij hun stad. Ze werken soms alleen maar soms ook samen in een community art project. Een soort Hanze 2.0 dus – een uitwisseling van culturen, ervaringen en ideeën in een verbinding van hart en ziel. De tentoonstelling is fysiek te bezoeken op dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 in het Academiehuis Grote Kerk. Daarna wordt de tentoonstelling online aangeboden als virtuele kunstroute. Tijdens de Hanze 8-daagse kun je op 4, 5 en 8 september een gratis rondleiding door de tentoonstelling bijwonen.

2, 3 en 6 september – Stadsfestival en opening Hanze 8-daagse

Verspreid over verschillende locaties in de stad kan jong en oud genieten van theater, kunst, muziek, cultuur en de lekkerste catering. Het jaarlijks terugkerende festival staat dit jaar in het teken van het Hanzejaar en luidt de Hanze 8-daagse op feestelijke wijze in. Theatrale routes zijn uitgezet vanaf het Grote Kerkplein en in Schouwburg Odeon zijn verschillende voorstellingen te zien. Op woensdag 6 september is er een speciale familiedag voor de kleinste festivalbezoeker. Het Stadsfestival is gratis te bezoeken.

5 september – De Nedersaksen Live! in Museumtuin van ANNO

Kun je geen genoeg krijgen van populaire podcast De Nedersaksen? Kom dan op 5 september naar de Museumtuin van Stadsmuseum ANNO. Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds geven hier een live show en vertellen over de geschiedenis van de Hanze en de Nedersaksische taal. Te gast is Martine Soepenberg van The Youth Hansa. Daarnaast komt Bert Vrieling samen met pianist Reinder van Raalte een lied zingen in het Zwols! Wees erbij!

8, 9 en 10 september – Kattegat festival

Tijdens het Kattegat Festival kun je genieten van live muziek, kunst, foodtrucks en workshops. Entree voor het festival is gratis! Oorspronkelijk is Het Kattegat een zeestraat die de Oost- en Noordzee verbindt in Denemarken. Kattegat betekent letterlijk nauwe doorgang. Ook ons containercomplex is een verbindingspunt, het wordt omringd door tunnels, wegen, het spoor en fietspaden. Wij zien ons containercomplex als de nauwe doorgang naar en om de Oostzeelaan: ons eigen Kattegat. Het thema van dit jaar is ‘Return of the Hanze’. Het festival vindt plaats op:

Vrijdag 8 september: 16:00 tot 00:00
Zaterdag 9 september: 13:00 tot 00:00
Zondag 10 september: 13:00 tot 23:00

8 en 9 september – Historische Havendagen

Tijdens de Historische Havendagen in Zwolle kun je letterlijk onze maritieme geschiedenis bekijken. Historische opduwers en sleepboten liggen in de gracht klaar om bezichtigd te worden. Er is muziek van a capella shantykoren én van de Buitenpianist en zijn vrienden. Oude ambachten laten zien hoe het vroeger in zijn werk ging. De Historische Havendagen vinden plaats in de Thorbeckegracht ter hoogte van Aan de Stadsmuur. Op vrijdag 8 september loopt het programma van 20:00 tot 22:00 en op zaterdag 9 september van 10:00 tot 17:00. Entree is gratis.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers