maand van de geschiedenis eureka

Heel oktober: Maand van de Geschiedenis

Datum: 31 oktober 2023
Tijd: 07:00 - 23:00 uur
Locatie: Landelijk

Oktober is de Maand van de Geschiedenis: hét grootste geschiedenisevenement van Nederland. Door het hele land zijn een maand lang allerlei activiteiten en initiatieven om onze historie onder de aandacht te brengen bij miljoenen Nederlanders. Het thema dit jaar is ‘Eureka!’. En dus staan de verhalen van historische makers, uitvindingen, ontdekkingen en innovaties in de schijnwerpers

De agenda van de Maand van de Geschiedenis is vanaf 1 september online te bekijken op de website. In dit overzicht vind je alle activiteiten die in Nederland in oktober in het kader van de Maand van de Geschiedenis plaatsvinden. Je kunt ook gericht zoeken naar de activiteiten in Overijssel door ‘Overijssel’ als zoekwoord in te vullen.

Activiteiten in Overijssel

Ook in Overijssel is tijdens de Maand van de Geschiedenis genoeg te beleven. Hieronder vind je een overzicht van de activiteiten in Overijssel die tot nu toe bekend zijn. Staat jouw activiteit er niet bij, maar heb je deze wel aangemeld voor de Maand van de Geschiedenis? Stuur ons dan een mail!

1 t/m 31 oktober – Bekijk de website EurekaSwets.nl en volg het verhaal van de directeur van de stadswaterwerken in Kampen, Johannes Swets Azn. (1830-1899). De website wordt vanaf 1 oktober verder aangevuld met informatie.

8 oktoberEureka taalsafari in Deventer. Historicus Girbe Buist neemt je mee op taalsafari langs 20 locaties in de Deventer binnenstad waarbij je ontdekt waar diverse taal uitdrukkingen uit de Hanzetijd vandaan komen. De wandeling is van 13:30 tot 15:00 en begint bij de Wilhelminafontein. Aanmelden voor de safari is verplicht en kan door een mail te sturen naar buistg@ziggo.nl. Kosten zijn €15.

11 oktoberLezing: van Hiroshima naar Almelo en van Curie naar Kistemaker. Historicus Hans Krol geeft een lezing over kernenergie van Einstein, Los Alamos, de kernbom op Hiroshima en Nagasaki naar Urenco, de demonstratie in 1978 en spionage van de Pakistaanse Khan. De lezing is gratis bij te wonen en duurt van 19:30 tot 21:30 in leescafé Feijn Lunchen & Lezen, De Baken 3 Almelo.

12 oktoberDe Smeekbede – Zoektocht naar een Surinaams verleden. Op 12 oktober van 20:15 tot 22:15 is de theatervoorstelling De Smeekbede te zien in de Stadsgehoorzaal Kampen. Een opmerkelijke brief leidt ons naar het leven van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname, die strijdt voor de vrijheid van haar zoon. Tickets zijn hier te bestellen.

14 oktoberWorkshop: Schrijven als een monnik. Museum Zichtbaar Verleden/ Klooster Sibculo en Bibliotheek Hardenberg/Sibculo laten zien hoe monniken in het plaatselijke klooster in het scriptorium werkten. Na een bezoek aan het museum kunnen in de lokale bibliotheek jong en oud zelf aan de slag bij een workshop het versieren van letters en het schrijven als een monnik. De expositie en workshop zijn gratis te bezoeken, aanmelden is niet nodig. De workshop is van 13:00 tot 16:00 in de bibliotheek Hardenberg/Sibculo.

14 oktoberLezing: Middeleeuwse geschiedenis van Oldenzaal. Guus Goorhuis vertelt over de middeleeuwse stedelijke ontwikkeling van Oldenzaal. De lezing vindt plaats in het Stefanshof, Borne van 14:00 tot 16:00.

14 oktober – Dag van de Geschiedenis in de gemeente Steenwijkerland met als thema ‘De ontdekking van Giethoorn’. Tijdens de Dag van de Geschiedenis is er vanalles te beleven in Giethoorn. Van 10:00 tot 12:00 zijn er twee rondleidingen: bij het puntergebouw Schreur en bij Museum ’t Olde Maat Uus. Om 13:45 volgt een lezing van Dennis Worst over de ontstaansgeschiedenis van de veenlandschappen en de middeleeuwse bewoningsgeschiedenis van Giethoorn en de nabije omgeving. De dag wordt afgesloten met een lezing van Klaas van der Veen over kunstschilder Willem Bastiaan Tholen die Giethoorn op de kaart zette. Meld je hier gratis aan voor de Dag van de Geschiedenis in Giethoorn.

14 oktoberAmbachtendag in Openluchtmuseum Ootmarsum. Het museumpark wordt omgetoverd tot één grote werkplaats waar oude ambachten te zien zijn, zoals spinnen, weven, kantklossen, smeden en manden maken. Tijdens de Ambachtendag gelden de reguliere entreeprijzen. Het museum is geopend van 11:00 tot 17:00.

21 oktoberStadswandeling: In de voetsporen van uitvinder Johannes Swets Azn. De stadswandeling voert langs locaties uit het leven van uitvinder Johannes Swets Azn. Startpunt is de onderdoorgang van de Stadsbrug over de IJssel in Kampen. De wandeling duurt van 14:00 tot 16:00 en bedraagt €10 p.p. Aanmelden kan door een mail te sturen naar kunst@cultuurzien.nl.

21 oktoberDorsen zoals vroeger. De graanoogst van afgelopen voorjaar wordt op 21 oktober op ambachtelijke wijze gedorst bij Museumboerderij de Wendezoele in Delden. De volle zakken worden later gehaald door de molenaar die er weer meel van maalt. De museumboerderij is open van 13:30 tot 17:00. Reguliere entreeprijzen zijn van toepassing.

26 oktober – Lezing over folklore in de gemeente Steenwijkerland door Arjan Sterken in samenwerking met de Historische Vereniging IJsselham. In de lezing zal het gaan over een heel aantal interessante volksverhalen uit de omgeving van Steenwijk. Van heksen, tot ondergrondse gangen en verdwenen kastelen. De lezing is geheel in het Nedersaksisch. De dia’s van de presentatie kunt u wel in het Nederlands lezen. Locatie van de lezing is De Weeren 1, Oldemarkt. Inloop is om 19:30, start lezing 20:00. Bijwonen van de lezing bedraagt €3.

27 oktoberDag van de Meteoriet in Diepenveen. Precies 150 jaar geleden sloeg een meteoriet in bij Diepenveen. Om deze gebeurtenis en de ‘herontdekking’ van de meteoriet te herdenken heeft de Historische Vereniging Diepenveen en Omgeving een dagvullend programma samengesteld. Het bestaat uit interessante lezingen, een wandeling, workshop en meer. De dag is gratis bij te wonen en duurt van 10:00 tot 22:00 in en rondom het Kulturhus in Diepenveen. Bekijk het gehele programma hier. Voor het symposium in de avond is aanmelden voor 15 oktober verplicht! Aanmelden voor het symposium kan hier.

Thema Eureka!

Deze oktober wordt er een ode gebracht aan de wetenschappers van vroeger en nu. De mannen en vrouwen die buiten de lijntjes kleurden, die out-of-the-box dachten en vraagtekens zetten bij conventionele ideeën. Sommige wetenschappers werden groot, maar anderen zijn altijd onderbelicht gebleven. Tijdens de Maand van de Geschiedenis krijgen al deze wetenschappers een plek in de spotlight.

Bekijk hieronder de trailer van de aankomende Maand van de Geschiedenis met het thema Eureka!

Meld je activiteit vóór 25 september aan

Heb jij met jouw erfgoedorganisatie leuke geschiedenis activiteit gepland in de maand oktober? Dan kan je die activiteit nog tot en met 25 september aanmelden, door een mailtje te sturen naar de organisatie Maand van de Geschiedenis. Kijk hier voor meer informatie voor deelnemers.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers