Inspiratiemiddag Beleid en immaterieel Erfgoed: Contact met overheden

Datum: 4 november 2023
Tijd: 10:00 - 15:00 uur
Locatie: De Drentse Zaak, Beilerstraat 24, 9401 PL Assen

Op zaterdag 4 november organiseert het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland een inspirerende middag rond het thema beleid en immaterieel erfgoed: Contact met overheden.

Als erfgoedorganisatie die zich bezighoudt met immaterieel erfgoed heb je vroeg of laat te maken met een of andere vorm van overheid. Dit kan een behoorlijke last zijn als het gaat om de aanvraag van een evenementenvergunning of periodiek overleg met de veiligheidsregio, maar het kan ook een zegen zijn. Regelmatig zijn er namelijk lokale bestuurders en of burgemeesters die zo trots op het immaterieel erfgoed in hun gemeente zijn dat ze het graag als visitekaartje van de gemeente gebruiken.

Programma

In beide gevallen is het uiterst nuttig om goed ‘gezien’ te worden: Hoe wordt jouw immaterieel erfgoed op waarde geschat en gezien door de bestuurders? Houden ze rekening met wat je als organisatie nodig hebt en aankunt? Kortom ‘zien’ ze je erfgoed en zijn ze bereid daar rekening mee te houden? Tijdens deze inspirerende middag van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland worden een aantal gemeenschappen uitgenodigd die hun tips en tricks komen delen over hoe het hen gelukt is gezien te worden door verschillende de overheden.

Het programma ziet er als volgt uit:


10:00 uur – Ontvangst met koffie & thee
10:30 uur – Opening
10:35 uur – Plenaire keynote door burgemeester Marco Out (gemeente Assen
10:50 uur – Filmisch intermezzo
11:00 uur – Presentatie door Carbidschieten Drenthe over hoe zij door de veiligheidsregio als serieuze samenwerkingspartner gezien worden
11:15 uur – Ronde 1 deelsessies
12:30 uur – Lunch
13:30 uur – Ronde 2 deelsessies
14:45 uur – plenair ervaringen delen.
15:00 uur – borrel en afsluiting

-Deelsessie 1: Ronnie Rook van het Bloemencorso van Sint Jansklooster deelt tijdens deze sessie hun ervaring met de gemeente en provincie Overijssel. Hoe deze samenwerking tot stand is gekomen en welke voor en/of nadelen het heeft om door de gemeente/provincie uitverkozen te worden tot boegbeeld van de gemeente.
-Deelsessie 2: tijdens deze deelsessie zullen de Wilsterflappers (Friese vogelvangers) hun samenwerking met de Rijks Universiteit Groningen toelichten. Hoe is, in de dynamische ontwikkeling van hun erfgoed, de samenwerking met de RUG tot stand gekomen?  Ervaringen zullen worden gedeeld, evenals tips en tricks over hoe een vergelijkbare samenwerking tot stand kan komen. Met een inleiding door Jaap Strikwerda, voorzitter van de wilsterwerkgroep.
-Deelsessie 3: tijdens deze deelsessie gaan we in op de organisatie van het vergunningentraject bij de gemeente, en zoomen we in op eventuele hindernissen en good practices bij de paardenkeuring als terugkerend onderdeel van het Gronings Ontzet. Dierenarts en paardenman Jan Peutz, nauw betrokken bij het Gronings Ontzet, geeft een inleiding over dierenwelzijn en het organiseren van een groot event.

Praktische informatie

De inspiratiemiddag wordt georganiseerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland op zaterdag 4 november te Assen. Het adres is: De Drentse Zaak, Beilerstraat 24, 9401 PL Assen.

Deelname aan de middag bedraagt €15, aanmelden is verplicht. Je ticket is inclusief lunch en andere versnaperingen.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers