Inspiratiesessie Omgevingswet & Erfgoed

Datum: 27 juni 2023
Tijd: 13:30 - 17:00 uur
Locatie: Statenzaalcomplex, Diezerstraat 80, 8011 RJ Zwolle

Het is definitief: op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. We kunnen dus aan de slag met de daadwerkelijke implementatie van deze wet. Maar wat moet/wil je precies regelen? Waar loop je zoal tegenaan? Wat is de ambitie van jullie gemeente, en waar liggen kansen voor erfgoed? Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel neemt je in een inspiratiesessie in Zwolle mee in al deze vraagstukken.

Programma

De middag bestaat uit twee delen. Het eerste deel is informatief. Waar staan we? Wat wil/moet je regelen? Waar ligt je ambitie als gemeente? Wat zijn de kansen voor omgevingskwaliteit en erfgoed? En hoe borg je alles goed? Samen met Jeroen Bootsma van de RCE en Martin van Bleek van het Gelders Genootschap nemen we jullie hierin mee.

In het tweede deel van het programma maken we de vertaalslag naar de praktijk. Hoe pak je je rol als erfgoedambtenaar in de ruimtelijk processen?  Hoe kom je aan de juiste (omgevings)tafel? Daarover vertelt Rik Onderdelinden van Het Oversticht.

Daarna is het de beurt aan Peter Nieuwenhuis en Welmoed Spijker van de gemeente Staphorst. Ook zij zitten middenin het proces van omgevingswet naar omgevingsplan. Welke dilemma’s komen ze tegen? Hoe willen zij de omgang met beschermd gezicht regelen? Hoe doe je dat? En wat kunnen we daarvan leren?

Vervolgens ga je aan de slag in één van de deelsessies, met als onderwerpen:

  • De omgevingstafel: proces en positie erfgoed
  • Het omgevingsplan & beschermd gezicht
  • De omgeving van het monument   

Aanmelden

De inspiratiesessie vind plaats op 27 juni in Zwolle. Deelname aan de sessie is gratis, maar aanmelden is wel verplicht.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers