Lezing over archeologie van de Hanze

Datum: 25 mei 2023
Tijd: 19:45 - 21:30 uur
Locatie: Auditorium van het Stadhuis, Grote Kerkhof 1, 7411 KT Deventer

Iedere maand organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal samen met andere Deventer cultuurpartners bijzondere lezingen. Op donderdag 25 mei aanstaande wordt de lezing verzorgd door Archeologie Deventer. Bart Vermeulen & Marieke van der Wal gaan deze avond in op de archeologie van de Hanze.

Tijdens de lezing wordt ingezoomd op hoe de handelsstromen eruitzagen, wat er verhandeld werd en welke sporen dit naliet in de bodem. Producten uit alle windstreken vulden de jaarmarkten: tufsteen, aardewerk, laken, graan, wijn, vis en hout. Vanuit het Duitse Rijnland werd veel aardewerk en wijn geïmporteerd. Uit de Noordzee en Scandinavië kwam vis op de markt terecht. Deze bulkgoederen vonden vanuit Deventer verdere verspreiding over het gehele Hanzegebied. Naast deze massahandel, was een jaarmarkt ook de plek voor exotische en luxeproducten. De peperdure peper belandde bijvoorbeeld vanuit India, via Italiaanse steden, op de Deventerse markt. Deventer was ook een belangrijk centrum voor de lakenhandel dat deels werd aangevoerd maar ook ter plekke werd gemaakt.

De lezing

Je bent donderdag 25 mei van harte welkom in het Auditorium van het stadhuis, Grote Kerkhof 1, Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ruim een uur. Inloop en koffie vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis. Reserveren is niet nodig.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers