Match Day roerend erfgoed

Datum: 20 november 2023
Tijd: 10:30 - 17:30 uur
Locatie: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort

Op 20 november 2023 organiseert het Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+ (NICAS) de jaarlijkse Match Day. Op deze dag kunnen onderzoekers en fondsen elkaar ontmoeten rondom erfgoedonderzoek en mogelijke samenwerkingsprojecten.

Deze editie heeft als thema Museaal onderzoek naar roerend erfgoed – de dynamiek van objecten. Daarmee richt het zich op de veranderingen die objecten tijdens hun bestaan ondergaan. Hoe verschillen zij vandaag de dag van het moment dat ze gemaakt werden? Welke invloed hebben die veranderingen op de manier waarop we deze objecten waarnemen, ervaren en waarderen? En hoe kunnen we omgaan met deze veranderingen?  

Het NICAS organiseert de dag met verschillende partners om te informeren over de mogelijkheden die er zijn voor objectgericht onderzoek en de financiering daarvan. De Match Day biedt volop gelegenheid voor onderzoekers van verschillende disciplines en instellingen om ideeën uit te wisselen, samenwerkingspartners te vinden en contact te leggen met fondsen die projecten ondersteunen.

Programma

Het volgende programma is een voorlopig programma en aan veranderingen onderhevig.

-10:30 Inloop

-11:00 Welkom door Susan Lammers (RCE) en Robert van Langh (NICAS)

-11:15 Panelgesprek: Hoe organiseer je onderzoek in, voor en met musea? Panelleden: Marlies Stoter (Fries Museum), Anna Tummers (Centre for Global Heritage and Development), Edwin Buijsen (RCE)
Moderator: Robert van Langh

-11:45 Wie maakt onderzoek mogelijk? In Nederland zijn er verschillende fondsen en instellingen die onderzoek in erfgoedinstellingen mogelijk maken. Dat doen zij door projecten te financieren, of door technische analyses te verrichten. In pitches van 5 minuten presenteren zij op welke manier en welk type onderzoek zij mogelijk maken, wie een aanvraag kan indienen en hoe je een aanvraag kunt doen.

Met onder andere: RCE (Onderzoek op aanvraag/Lab op pad); NICAS (On Demand en Small Project Grants); E-RIHS (Call Roerend Erfgoed); NWO; Vereniging Rembrandt; Mondriaan Fonds.

12:45 Lunch

-13:30 Inhoudelijke sessies

In een aantal verdiepende sessies en workshops gaan we in op de kansen en uitdagingen van onderzoek.

-14:15 Interactieve sessies

Kennismarkt met verschillende fondsen, ervaringen van universitaire en museale onderzoekers, helpdesk voor onderzoek, en demonstraties van het Lab op pad.

15:45 Inhoudelijke sessies

Tijdens de tweede ronde van de inhoudelijke sessies kunnen deelnemers opnieuw een keuze maken uit het aanbod.

16:30 Borrel

-17:30 Eind

Aanmelden

Deelname aan de Match Day is gratis! Aanmelden kan via onderstaande link.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers