Middeleeuwen Symposium over de Hanze in Zutphen

Middeleeuwen Symposium: De Hanze – handel, communicatie en conflict

Datum: 30 juni 2023
Tijd: 10:30 - 16:30 uur
Locatie: St. Walburgiskerk, Kerkhof 3, 7201 DM Zutphen

Op 30 juni 2023 wordt in de St. Walburgiskerk in Zutphen het Middeleeuwen Symposium gehouden. Het thema van dit jaar is ‘De Hanze – handel, communicatie en conflict’.

Programma

Tijdens het symposium komen verschillende onderwerpen rond de Hanze als handelsnetwerk en Hanzestad Zutphen aan bod. Sprekers geven korte colleges over hun expertise. De dag duurt van 10:30 tot 16:30. Het volledige programma vind je op de website van het Middeleeuwen Symposium.

Een greep uit de verhalen die aan bod komen:

Dr. Carsten Jahnke, Universiteit van Kopenhagen. Hanseatic League without nationalism: the beginnings of the Hanseatic League and the economic history of Europe before the 14th century.

Christian Manger, Universiteit van Amsterdam. Diplomatieke duizendpoten. Stedelijk conflictmanagement in de Hanze en de rol van de stadsecretaris.

Max-Quentin Bischoff, Universiteit Antwerpen. Praying and Planning for Profit. Future Orientation in the Correspondences of Linhart Tucher and Hildebrand Veckinchusen.

Christian Ashauer, Helmut Schmidt Universität Hamburg. De maat is vol! Standaardisatie van maten en vaten in de bierhandel als instrument van risico- en conflictmijding?

Dr. Christian Etheridge, Nationalmuseum Stockholm. Dutch merchants along the Øresund. Zytfensgade and other curious relics of the trade between the Netherlands and Dragør.

Dr. Michel Groothedde, Stadsarcheoloog Zutphen. Vreemd wisselgeld. Deense penningen in Zutphen als neerslag van de Sonthandel.

Dr. Bart Holterman, Deutsches Schifffahrtsmuseum, Bremerhaven. Handelen is wandelen. De reconstructie van landtransport in de Hanzetijd met behulp van digitale methoden.

Aanmelden

Wil je deelnemen aan het Middeleeuwen Symposium? Houd er dan rekening mee dat een aantal sprekers hun verhaal in het Engels zullen doen. Er zijn kosten aan dit symposium verbonden. Aanmelden kan via onderstaande knop.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers