open monumentendag

Open Monumentendag 2023 ‘Levend Erfgoed’

Datum: 8 september 2023 tot 20230910
Tijd: 10:00 - 18:00 uur
Locatie: Centrum Zwolle en Landelijk

Tijdens de Vriendenloterij Open Monumentendag openen monumenten door heel Nederland gratis hun deuren. De 37ste editie vindt dit jaar plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023. De feestelijke opening is op 8 september 2023 in Zwolle. Heb jij zin om op pad te gaan langs het mooie erfgoed dat onze provincie rijk is? In heel Overijssel is het tweede weekend van september genoeg te zien en beleven!

Levend erfgoed in de schijnwerpers

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘Levend Erfgoed’. Immaterieel erfgoed is een vorm van ‘Levend Erfgoed’ dat bestaat uit culturele gebruiken, tradities en ambachten die van generatie op generatie worden doorgegeven en nog steeds in gebruik zijn. Dit erfgoed verandert voortdurend met de veranderende maatschappij, en is daarom ‘levend’. Immaterieel erfgoed is vaak ook verbonden aan een plaats of monumenten. Tijdens de 37ste editie van Open Monumentendag wordt deze vorm van erfgoed in en rondom de opengestelde monumenten in het hele land extra zichtbaar gemaakt.

Feestelijke opening in Zwolle

Dit jaar wordt Open Monumentendag voor het eerst in de geschiedenis met een evenement geopend: op vrijdag 8 september in het centrum van Zwolle. Tijdens de opening doen zowel ouderen als jongeren mee om de overdracht van immaterieel erfgoed van generatie op generatie te benadrukken. Het belang van in stand houden en doorgeven van dit erfgoed staat centraal.

De opening vindt plaats op het Grote Kerkplein in de binnenstad van Zwolle, als onderdeel van de Hanze-achtdaagse. Het openingsprogramma bestaat uit een wervelende geheel van muzikale en theatrale live optredens, aangevuld met een verrassende Maakmarkt waar immaterieel erfgoed tot leven komt. Hier zie je met eigen ogen hoe diverse ambachtelijke producten gemaakt worden van natuurlijke materialen. De bijzondere avond vol live-muziek, acts, monumententours en de maakmarkt is gratis toegankelijk.

Overijssel

Tijdens het weekend van de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september zetten in heel Nederland ruim 5.000 monumenten hun deuren open voor het grote publiek. Ook in Overijssel is er genoeg te doen en beleven. Naast de honderden opengestelde monumenten is er een rijk gevuld activiteitenprogramma. Een kleine greep uit alles wat er in de provincie te doen is:

Staat je open monument er niet tussen? Meld het aan!

Via een online aanmeldformulier kun je de landelijke organisatie van Open Monumentendag laten weten dat je een monument wilt openstellen. Zodra de aanmelding is ontvangen, word je gekoppeld aan het comité dat Open Monumentendag in jouw (woon)plaats organiseert. Het is aan het lokale comité welke monumenten er worden opgenomen in het programma en dus worden opengesteld.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers