open monumentendag

Open Monumentendag ‘Levend Erfgoed’

Datum: 8 september 2023 tot 10 september 2023
Tijd: 10:00 - 18:00 uur
Locatie: Centrum Zwolle en Landelijk

De 37ste editie van de Vriendenloterij Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023. De feestelijke opening is op 8 september 2023 in Zwolle.

Levend erfgoed in de schijnwerpers

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘Levend Erfgoed’.Immaterieel erfgoed is een vorm van ‘Levend Erfgoed’ dat bestaat uit culturele gebruiken, tradities en ambachten die van generatie op generatie worden doorgegeven en nog steeds in gebruik zijn. Dit erfgoed verandert voortdurend met de veranderende maatschappij, daarom is dit erfgoed ‘levend’. Immaterieel erfgoed is vaak ook verbonden aan een plaats of monumenten. Tijdens de 37ste editie van Open Monumentendag wordt deze vorm van erfgoed in en rondom de opengestelde monumenten in het hele land extra zichtbaar gemaakt.

Feestelijke opening in Zwolle

Dit jaar wordt Open Monumentendag voor het eerst in de geschiedenis met een evenement geopend. Dit vind plaats op vrijdag 8 september in het centrum van Zwolle. Tijdens de opening doen zowel ouderen als jongeren mee om de overdracht van immaterieel erfgoed van generatie op generatie te benadrukken. Het belang van in stand houden en doorgeven van dit erfgoed staat centraal.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers