(VOL) Oral History Symposium 2023

Datum: 8 december 2023
Tijd: 10:00 - 17:00 uur
Locatie: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort

Op vrijdag 8 december 2023 organiseert knooppunt Sprekende Geschiedenis het Symposium Oral History bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Je kunt een divers programma verwachten met inspirerende sprekers, cases en workshops. Het symposium met de titel ‘Een stap verder’ is bedoeld voor historische verenigingen, individuele beoefenaars, professionals, vrijwilligers van migrantengroepen en iedereen die meer wil weten over oral history. Vanaf maandag 18 september is het mogelijk aan te melden.

Afwisselend programma (10:00-17:00)

Plenair deel

Tijdens het plenair deel komen verschillende sprekers aan bod. Zo is nu al bekend dat Rose Mary Alleen te gast is. Zij is buitengewoon hoogleraar Cultuur, gemeenschap en geschiedenis aan de Universiteit van Curaçao. Tijdens het symposium vertelt ze over haar ervaringen met oral history op Curaçao en Cuba.

Workshops

Naast het plenair deel worden kun je vijf interactieve workshops volgen:

1.      Musea en oral history: Actuele ontwikkelingen.

2.      Bewaren en toegankelijk maken van oral history interviews voor kleine en grote projecten.

3.      ‘Oh, doe jij dat zo? Uitwisseling van ervaringen met oral history projecten.

4.      De rol van oral history bij omstreden geschiedenissen.

5.      Eerste hulp bij transcriberen.

Het definitieve programma met alle namen volgt binnenkort.

Sprekende geschiedenis

Oral history, ook wel ‘mondelinge geschiedenis’ genoemd, gaat over het vastleggen van levensverhalen en herinneringen. Op de website Sprekende Geschiedenis zijn bestaande en nieuwe collecties van persoonlijke verhalen en getuigenissen van inwoners van Nederland en Vlaanderen in al hun diversiteit, zichtbaar, toegankelijk en doorzoekbaar gemaakt. Ook vind je op de website voorbeelden van geslaagde presentaties van oral history.

Het platform Sprekende Geschiedenis fungeert als het Nationaal Knooppunt Oral History. Het doel van het Knooppunt is om mondelinge geschiedenis in al zijn facetten te bevorderen, door samenwerking en kruisbestuiving tussen musea, archieven, universiteiten, kennisinstituten en maatsschappelijke initiatieven te stimuleren.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers