Streektaalsymposium: Plat veur Potwottels

Datum: 8 november 2023
Tijd: 15:00 - 17:30 uur
Locatie: Hof van Eckberge, Lintveldseweg 1a, 7151 NK Eibergen

Erfgoedcentrum Achterhoeks en Liemers heeft al heel wat educatieve projecten opgezet en ondersteund om de streektaal in stand te houden, denk aan Cursus Achterhoeks voor volwassenen, Wiesneus, Van Old naor Jong Achterhooks en Streektaal in de Zorg. Maar educatiemateriaal voor heel jonge kinderen, dat was er nog niet. Tot nu tenminste, want op het jaarlijkse streektaalsymposium op 8 november aanstaande in Eibergen lanceert ECAL Plat veur Potwottels: een gratis aan te vragen educatiepakket voor kinderen van 2 tot 5 jaar.

Plat veur Potwottels

Het educatiepakket Plat veur Potwottels bestaat uit diverse voorlees- en doeboekjes met gespreksstof en knutselmateriaal, spelletjes, een grote zoekplaatposter en speciaal ontwikkelde liedjes. Natuurlijk allemaal (grotendeels) in de Achterhoekse streektaal. Het pakket is geschikt voor kinderen op het kinderdagverblijf, de speelleergroep, gastouders, groep 1 en 2 van de basisschool, bibliotheken en natuurlijk voor (groot)ouders die de kinderen op een leuke, speelse manier wat Achterhoeks willen bijbrengen. Mede door een financiële bijdrage van Provincie Gelderland is het pakket straks gratis bij het ECAL aan te vragen. Op aanvraag is er (op uitleenbasis) ook een ‘voorleespen’ te krijgen, waarmee de potwottels plaatjes kunnen aanwijzen en meteen de Achterhoekse uitspraak kunnen horen en oefenen. Handig voor begeleiders/ouders die zelf de streektaal niet machtig zijn.

Het streektaalsymposium

Het jaarlijkse streektaalsymposium van het Erfgoedcentrum vindt plaats op 8 november. Het symposium staat geheel in het teken van Plat veur Potwottels. Gastheer Frans Miggelbrink ontvangt gasten aan tafel die vanuit hun expertise, werk, ervaring of interesse kunnen vertellen over het belang om jonge kinderen streektaal bij te brengen.

Programma

-Opening door Frans Miggelbrink en Femia Siero
-Tafelronde 1: Plat praoten, jong eleerd is old edaone
-Presentatie nieuw educatief materiaal Plat veur Potwottels
-Interactieve sessie met de zaal
-Tafelronde 2: Schik met streektaal, hoe maak i-j ’t leuk veur potwottels?
-Muzikale intermezzo’s door Karin Hukker, voor en door peuters
-Napraten met hapje en drankje

Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips is van de partij: zij verricht onderzoek naar taalcultuur en hoe jonge kinderen hun eerste en tweede taal verwerven. Taalkundig antropoloog Marie Rickert schuift ook aan, zij onderzocht hoe kinderen en leraren (streek)taal gebruiken in kinderopvang en onderwijs in de grensregio. Docent Wouter Marinissen werkt veel met anderstalige kinderen en hun ouders en Resy Oonk van Bibliotheek Oost-Achterhoek las jaren kinderen voor op de Zwarte Cross. Ook te gast zijn basisschooldocent Bodhi Oonk die afstudeerde op het onderwerp Achterhooks in de klasse, Boh Foi Toch-drummer en kinderopvangmedewerker Han Mali en streektaalfunctionaris Marije Stomps. Huismuzikant Karin Hukker speelt live enkele Potwottel-liedjes.

Aanmelden

Het streektaalsymposium Plat veur Potwottels is bij te wonen voor iedereen die met jonge kinderen werkt en/of belangstelling heeft in meertaligheid en streektaalonderwijs. Deelname is gratis, maar aanmelden is wel verplicht.

Het symposium vindt plaats op 8 november van 15:00 tot 17:30 bij Hof van Eckberge te Eibergen.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers