Training – De kracht van inclusie

Datum: 1 november 2023
Tijd: 13:30 uur
Locatie: Museum Bussemakerhuis, Ennekerdijk 11, 7622 ED Borne

Erfgoedpartner VASCO biedt op 1 november een training aan voor erfgoedvrijwilligers die aan de slag willen met inclusiviteit binnen hun erfgoedinstelling.

De training

Een inclusieve samenleving is een open samenleving waar iedereen ertoe doet en van waarde is, ongeacht de verschillen. Ieder mens draagt op zijn of haar manier bij aan de samenleving en is, juist dankzij de verschillen tussen mensen, zo waardevol en betekenisvol! In een inclusieve samenleving heeft iedereen dezelfde rechten en dezelfde kansen om zelfstandig mee te doen op alle terreinen van het leven. Maar… hoe inclusief ben jij in je werk als vrijwilliger? En hoe inclusief is jouw organisatie eigenlijk?

Tijdens de training ‘De kracht van Inclusie’ van 1 november leer je hoe je als vrijwilliger in de erfgoedsector een open en inclusieve omgeving kunt creëren, waarin iedereen zich gewaardeerd en welkom voelt, ongeacht achtergrond of beperking. We reiken je praktische handvatten en theoretische inzichten aan om inclusie op verschillende niveaus te bevorderen.

We laten je zien hoe makkelijk het is om onbewust mensen op te zoeken die op jou lijken. We dagen je uit om door de ogen van anderen te kijken en te ervaren dat iedereen een eigen perspectief heeft. Samen ontdekken we dat diversiteit juist waardevol en betekenisvol is voor onze samenleving.

Over Vasco

In 2023 wordt Vrijwilligers Academie Scholing Cultureel Overijssel (Kortweg VASCO) vormgegeven. VASCO is een initiatief van Stichting Cultuur in Twente en wordt geleid door Stichting Oldenzaalse Musea, Natura Docet en Oyfo. Projectleiders Daniëlla van der Stelt en Jessica Veen rollen het komende jaar VASCO uit in heel Overijssel en VASCO zoekt daarbij de samenwerking met Erfgoedplatform Overijssel.

VASCO is bedoeld voor alle erfgoedinstellingen in Overijssel die werken met vrijwilligers. In de praktijk is gebleken dat veel erfgoedinstellingen de (meestal) hoge kosten niet kunnen dragen om hun vrijwilligers aan een training deel ten laten nemen. Hierdoor kunnen niet alle instellingen de kwaliteit van publieksbegeleiding/educatie op peil krijgen en houden.

VASCO verzorgt betaalbare trainingen op het gebied van educatie, inclusie en gastvrijheid. Op aanvraag kan ook maatwerk worden geleverd en kan een culturele instellingen een training laten ontwikkelen. Voor maatwerk zal een offerte worden opgesteld.

Wil je jouw locatie beschikbaar stellen voor de training? Neem hier voor meer informatie contact op met vasco@erfgoedplatformoverijssel.nl.

Aanmelden

De training De kracht van inclusie vindt plaats op 1 november, in het Bussemakerhuis te Borne. Deelname aan de training is gratis.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers