Training – Gastvrij? Dat zijn wij!

Datum: 22 september 2023
Tijd: 10:00 - 12:30 uur
Locatie: Museum de Pelgrim, Markstraat 10, 7571 ED Oldenzaal

Erfgoedpartner VASCO biedt op 22 september een training aan voor erfgoedvrijwilligers die aan de slag willen met gastvrijheid in hun erfgoedinstelling.

De training

Ben jij vrijwilliger in een erfgoed instelling en kom jij veel in aanraking met bezoekers? Ben je suppoost, sta je achter de balie of ontvang je bezoekers op een andere manier? Dan is deze training echt wat voor jou!

Tijdens de training van 22 september in Museum de Pelgrim in Oldenzaal gaan we aan de slag met de basis van gastvrijheid maar ook gaan we oefenen met situaties die ons allemaal al wel eens zijn overkomen. Wat kun je doen als je ‘lastige’ vragen krijgt of als een bezoeker bijvoorbeeld toch gaat eten op een plek waar dat niet mag? Hoe blijf je vriendelijk maar hoe stel je ook grenzen aan wat kan en mag in jouw erfgoed instelling?

De training bestaat uit een stukje theorie maar we gaan vooral praktisch aan de slag en ervaren wat (on)gastvrijheid met je doet.

Deze training is geschikt voor beginnende vrijwilligers maar ook voor mensen die al langere tijd vrijwilliger zijn. De training wordt gegeven door Daniëlla van der Stelt van VASCO.

Over Vasco

In 2023 wordt Vrijwilligers Academie Scholing Cultureel Overijssel (Kortweg VASCO) vormgegeven. VASCO is een initiatief van Stichting Cultuur in Twente en wordt geleid door Stichting Oldenzaalse Musea, Natura Docet en Oyfo. Projectleiders Daniëlla van der Stelt en Jessica Veen rollen het komende jaar VASCO uit in heel Overijssel en VASCO zoekt daarbij de samenwerking met Erfgoedplatform Overijssel.

VASCO is bedoeld voor alle erfgoedinstellingen in Overijssel die werken met vrijwilligers. In de praktijk is gebleken dat veel erfgoedinstellingen de (meestal) hoge kosten niet kunnen dragen om hun vrijwilligers aan een training deel ten laten nemen. Hierdoor kunnen niet alle instellingen de kwaliteit van publieksbegeleiding/educatie op peil krijgen en houden.

VASCO verzorgt betaalbare trainingen op het gebied van educatie, inclusie en gastvrijheid. Op aanvraag kan ook maatwerk worden geleverd en kan een culturele instellingen een training laten ontwikkelen. Voor maatwerk zal een offerte worden opgesteld.

Wil je jouw locatie beschikbaar stellen voor de training? Neem hier voor meer informatie contact op met vasco@erfgoedplatformoverijssel.nl.

Aanmelden

De training Gastvrij? Dat zijn wij! vindt paats op 22 september in Museum de Pelgrim in Oldenzaal. Deelname aan de training is gratis.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers