Training – Van zenden naar interactie

Datum: 9 augustus 2023
Tijd: 19:00 - 21:30 uur
Locatie: Oyfo Techniekmuseum, Floris Hazemeijerstraat 300, 7555 RJ Hengelo

Erfgoedpartner VASCO biedt op 9 augustus een training aan voor erfgoedvrijwilligers die aan de slag willen met verbeterde interactie met bezoekers in hun erfgoedinstelling.

De training

Als vrijwilliger heb je veel kennis van de erfgoedinstelling of collectie op de plek waar jij werkt. Hoe kun je ontdekken of een bezoeker graag veel informatie wil of liever zelf wil rondkijken? Hoe kun je van zenden naar interactie gaan en de bezoeker echt boeien? Vraag je je af hoe je om kunt gaan met de verschillende typen bezoekers die jouw erfgoedinstelling bezoeken of heb je daar misschien nog niet over nagedacht? Wil je leren hoe je kunstwerken en objecten op een boeiende manier kunt bespreken met volwassenen? 

Tijdens de training van 9 augustus in het Oyfo Techniekmuseum, Hengelo nemen we je mee in de wereld van Visual Thinking Strategies (VTS), een wetenschappelijk onderbouwde methode om kunstwerken en objecten op een onderzoekende en kritische manier te bekijken. Samen praten we over verschillende aspecten en kenmerken van kunst en erfgoed en ontwikkel je een nieuwsgierige en onderzoekende houding.

Deze training biedt praktische vaardigheden en inzichten om als vrijwilliger in de erfgoedsector de bezoekers een unieke en inspirerende ervaring te bezorgen.

Over Vasco

In 2023 wordt Vrijwilligers Academie Scholing Cultureel Overijssel (Kortweg VASCO) vormgegeven. VASCO is een initiatief van Stichting Cultuur in Twente en wordt geleid door Stichting Oldenzaalse Musea, Natura Docet en Oyfo. Projectleiders Daniëlla van der Stelt en Jessica Veen rollen het komende jaar VASCO uit in heel Overijssel en VASCO zoekt daarbij de samenwerking met Erfgoedplatform Overijssel.

VASCO is bedoeld voor alle erfgoedinstellingen in Overijssel die werken met vrijwilligers. In de praktijk is gebleken dat veel erfgoedinstellingen de (meestal) hoge kosten niet kunnen dragen om hun vrijwilligers aan een training deel ten laten nemen. Hierdoor kunnen niet alle instellingen de kwaliteit van publieksbegeleiding/educatie op peil krijgen en houden.

VASCO verzorgt betaalbare trainingen op het gebied van educatie, inclusie en gastvrijheid. Op aanvraag kan ook maatwerk worden geleverd en kan een culturele instellingen een training laten ontwikkelen. Voor maatwerk zal een offerte worden opgesteld.

Wil je jouw locatie beschikbaar stellen voor de training? Neem hier voor meer informatie contact op met vasco@erfgoedplatformoverijssel.nl.

Aanmelden

De training Van zenden naar interactie vindt paats op 9 augustus in het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo. Deelname aan de training is gratis.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers