Training Veiligheid Evenementen

Datum: 11 april 2024
Tijd: 19:30 - 22:00 uur
Locatie: De Carrousel in Ommen, Van Reeuwijkstraat 5.

Organiseer jij wel eens evenementen rondom je erfgoed en wil je meer weten over het aanpakken van veiligheidsrisico’s? De veiligheidseisen voor evenementen zijn de laatste jaren aangescherpt. Met het oog hierop verzorgt het Event Safety Institute, in samenwerking met het KIEN en Erfgoedplatform Overijssel, een informatieavond rondom dit thema gericht op de (immaterieel) erfgoedsector. De bijeenkomst is op donderdagavond 11 april.

Veiligheidsrisico’s

Of je nu betrokken bent bij een paasvuur of de organisatie van een corso: er zijn altijd veiligheidsrisico’s. Gelukkig gaat het meestal goed, maar als organisatie moet je toch echt rekening houden met de mogelijkheid dat er iets niet volgens plan gaat. Iemand wordt onwel, een van de aanwezigen gedraagt zich agressief of het weer slaat ineens om: we kennen allemaal wel de verhalen over festivals waar het noodweer voor grote problemen zorgde. Hoe ga je als organisatie met dit soort problemen om? En kan je het voorkomen?

Hoe voorkom je problemen?

Alle evenementorganisatoren hebben te maken met wet- en regelgeving voor het organiseren van evenementen, ook (immaterieel) erfgoedorganisaties. Het is belangrijk om goed in beeld te hebben welke risico’s er tijdens je evenement zijn en waar je als organisatie verantwoordelijk voor bent. Wanneer je alle mogelijke risico’s in beeld hebt, kan je tijdig anticiperen op dat wat gebeurt. Een goed veiligheidsplan helpt om incidenten te voorkomen en stelt in staat om adequaat te handelen bij calamiteiten. Belangrijk is dan wel dat plannen niet alleen op papier kloppen maar ook uitvoerbaar zijn.

Workshop

Tijdens de bijeenkomst bespreken we wat er anno 2024 allemaal van organisaties wordt verwacht op het gebied van veiligheid en hoe je ervoor kan zorgen dat alle zaken op orde zijn. Ook zoomen we in op de risico’s die organisatoren kunnen lopen als zaken onverhoopt toch misgaan. Er worden handvatten gegeven voor het schrijven van een goed veiligheidsplan, zodat je als organisatie de veiligheid van een evenement kunt vergroten.

Aanmelden

Deelname aan de bijeenkomst is gratis maar meld je wel even aan door hier te klikken.  Dat kan tot twee dagen voor de trainingsdatum.

Deze inspiratiesessie wordt georganiseerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) in samenwerking met het Erfgoedplatform Overijssel. Neem voor meer informatie contact op met Inke Camphens via inke@linked-cultuurmanagement.nl of tel. 06 10279194

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers