Voorjaarstraining Vrijwilligers werven in 3 stappen (1 dag)

Datum: 25 juni 2024 tot 20240625
Tijd: 09:30 - 16:00 uur
Locatie: Huis van de Leefomgeving, Aan de Stadsmuur 79-83 in Zwolle

Heb jij behoefte aan tips en handvatten om aan de slag te gaan met het werven van nieuwe gezichten voor jouw erfgoedorganisatie? Erfgoedplatform Overijssel organiseert dinsdag 25 juni een maatwerktraining. Je gaat samen met een collega aan de slag met het vinden en bereiken van nieuwe gezichten voor jouw museum of instelling.

Recent onderzoek toont het weer aan: de Overijsselse erfgoedsector leunt in belangrijke mate op vrijwilligers. Toch blijkt het in de praktijk voor veel erfgoedorganisaties lastig om het aantal vrijwilligers op peil te houden. Vrijwilligersbestanden vergrijzen in rap tempo en nieuwe aanwas blijft achter.

De training

Tijdens de trainingsdag op 25 juni herontdek je je eigen organisatie door de ogen van potentiële vrijwilligers en leer je hoe je kunt toewerken naar een divers vrijwilligersbestand. De training wordt verzorgd door (digitaal) erfgoedcoach Marjanne Foppen van het Erfgoedplatform Overijssel.

Veel erfgoedorganisaties vinden het lastig om nieuwe vrijwilligers te vinden en te behouden. Tijdgebrek, uiteenlopende ambities of onverwachte drempels kunnen er voor zorgen dat potentiële vrijwilligers niet binnenkomen of vroegtijdig vertrekken. In de training gebruiken we principes uit onder meer de gedragspsychologie om hier oplossingen voor te vinden.

Drie stappen

Bij de training staan drie stappen centraal:

  1. Behoeften in kaart brengen
  2. Naar Binnen kijken
  3. Concreet stappen zetten

Doelen

Na afloop van de training heb je:

  • Kennis in huis om op een andere manier te kijken naar de eigen organisatie en vrijwilligerswerk.  
  • Handvatten om andere groepen mensen aan te spreken en te enthousiasmeren voor vrijwilligerswerk;  
  • Inzicht in welke factoren ervoor zorgen dat potentiële vrijwilligers afhaken of juist overtuigd raken; 
  • Een concrete, uitnodigende vacaturetekst die je direct kunt inzetten om nieuwe vrijwilligers te werven; 
  • Antwoord op de vraag: Hoe zorg ik dat mijn eigen organisatie(cultuur) aantrekkelijk is voor nieuwe vrijwilligers?  
  • Ideeën om verder aan de slag te gaan met het werven van vrijwilligers

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor Overijsselse erfgoedorganisaties die hun organisatie aantrekkelijker willen maken voor nieuwe vrijwilligers. Bij voorkeur ben je met twee personen van dezelfde erfgoedorganisatie aanwezig, waarvan minimaal één verantwoordelijk is voor vrijwilligersbeleid en/of -coördinatie.

Praktisch

Deze training vindt plaats in Zwolle, in het Huis van de Leefomgeving (Aan de Stadsmuur 79-83, Zwolle). Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen. De cursus gaat door bij een minimale deelname van 3 organisaties.

De training gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen.

Lukt het niet om 25 juni deel te nemen? Overweeg dan onze Najaarstraining Werven van nieuwe vrijwilligers. Deze training bestaat uit twee avondbijeenkomsten op 9 september en 7 oktober.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers