Week van het Duurzaam Erfgoed 2023

Datum: 27 september 2023 tot 20230929
Tijd: 09:00 - 18:00 uur
Locatie: Online, Den Haag, Alkmaar

Eind september organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, in samenwerking met het Restauratiefonds en De Groene Grachten, de Week van het Duurzaam Erfgoed. Tijdens deze Week, van 27 t/m 29 september, volg je webinars, luister je naar inspirerende sprekers en kun je deelnemen aan een interessante duurzaamheidsexcursie. Tijdens de Week is ook speciaal aandacht voor het behoud van erfgoed voor de toekomst en het versnellen van de duurzame transitie.

27 september: Webinars

Op woensdag 27 september gaat de Week van start met verschillende interessante webinars. Deze webinars worden in samenwerking met diverse partners en sprekers georganiseerd, waaronder de partners van de Routekaart Verduurzaming Monumenten:

 • 10:00 – 11:00 uur
  Van ambitie naar realisatie – Het effect van het ontzorgen van eigenaren.
  Host: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed & Nationaal Restauratiefonds
 • 12:00-13:00 uur
  Klimaatadaptatie Erfgoed – Laat monumenten niet in het water vallen.
  Host: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
   
 • 13:30-14:30 uur
  Circulair Erfgoed – Het tweede leven van historische gebouwen. 
  Host: De Groene Grachten
   
 • 15:00-16:00 uur
  Internationale verduurzamingstrends – Grenzeloos gluren bij de buren. 
  Host: De Groene Grachten

28 september: Duurzaam Erfgoed Congres

Op donderdag 28 september is het Duurzaam Erfgoed Congres in de Caballero Fabriek in Den Haag. Deze dag staat in het teken van samen leren, inspireren en innoveren. Zo kun je innovatieve en duurzame werken van creatieve makers bewonderen, en is er een programma met:

 • Inspirerende sprekers  
 • Een talkshow met staatssecretaris Uslu, Suze Gehem en Jan-Hylke de Jong
 • Break-out sessies
 • Een feestelijke lunch en gelegenheid elkaar te ontmoeten

29 september: Excursie Alkmaar & de Broekerveiling

Op vrijdag 29 september is een interessante excursie in Alkmaar. Vaar en wandel mee langs iconische historische plekken in en rondom Alkmaar. Verzamelpunt voor deze dag is het centraal station van Alkmaar. De excursie start bij de Broekerveiling, de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. De veiling is iconisch voor de geschiedenis van de Nederlandse agrarische handel. Na de ontvangst stap je in een rondvaartboot die de groep in 1,5 uur naar Alkmaar vaart. Al varende kom je meer te weten over duurzaam erfgoed en worden diverse leerzame presentaties gegeven. In Alkmaar volgt een bezoek aan een industriële erfgoedlocatie en sluit het programma af met een borrel.

Aanmelden

Wil je meedoen aan de Week van het Duurzaam Erfgoed? Het is mogelijk aan alle activiteiten deel te nemen, maar je kunt ook één van de deelprogramma’s volgen.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers