Workshop Museum Maatwerk: maak vormen voor het tentoonstellen van kleding

Datum: 28 april 2024
Tijd: 10:00 - 16:00 uur
Locatie: Museumfabriek, het Rozendaal 11 7523XG Enschede

Wil jij klederdracht, historische kleding of ander textiel op een aantrekkelijke manier tentoonstellen in jouw museum of expositie? Speciaal hiervoor ontwikkelde de Museumfabriek deze workshop. Hierin leer je om steunvormen op maat te maken. Je mag zelf een kledingstuk uit je collectie meenemen, zodat je de vorm die je maakt meteen kunt gebruiken!

Veel musea hebben (historische) kledingstukken in collectie die zij graag willen exposeren. De veiligste en minst belastende manier van exposeren is om het kledingstuk plat in een vitrine neer te leggen. Maar het is aansprekender om het stuk 3-dimensionaal op een lichaamsvorm, een torso of pop, te tonen.

Moderne, in de reguliere handel verkrijgbare torso’s, pas- of etalagepoppen, zijn vaak ongeschikt. De gebruikte materialen kunnen schadelijk zijn voor de stof en de huidige afmetingen en lichaams(ver-)houdingen wijken teveel af van vroegere. Bovendien kunnen pas- of etalagepoppen afleiden, waardoor de aandacht van het kledingstuk wordt weggehaald.

Kwetsbare museumstukken vereisen een speciale aanpak; de kleding mag nergens onder druk staan en moet geheel worden ondersteund. Een onzichtbare, neutrale steunvorm is het mooist. Dit vereist maatwerk; ieder stuk moet worden opgemeten en de zwakke punten bepaald. Maatgemaakte presentatievormen zijn daardoor voor veel musea onbetaalbaar. Maar met wat tijd, aandacht en de juiste materialen is het goed mogelijk om zèlf betaalbare presentatievormen te maken!

De workshop

In de workshop ‘Museum Maatwerk’ leer je een steun- en presentatievorm op maat te maken voor een kledingstuk* uit je eigen collectie. Dit kan zijn kinder-, vrouwen- of mannenkleding. Verder kun je ideeën opdoen voor verstevigen van zware of kwetsbare onderdelen en het presenteren van schoeisel en accessoires.

Aanmelden

Let op! Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen, maximaal 8 personen kunnen deelnemen aan de workshop. De kosten voor deze training zijn € 30,- per persoon, inclusief koffie, thee, materiaal en lunch. Neem uit je eigen collectie een kledingstuk mee om te gebruiken tijdens de workshop. Jij of je organisatie ontvangt naderhand een factuur. Dit kun je in het formulier aangeven.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers