Zet het onzichtbare op de kaart

Datum: 24 maart 2022
Tijd: 10:00 - 12:30 uur
Locatie: HOFtheater, Voorhof 2 in Raalte

Op donderdag 24 maart in het HOFtheater in Raalte lanceert Collectie Overijssel twee bijzondere projecten: Verhalend Landschap en Tijdreis Overijssel. Beide projecten maken het onzichtbare zichtbaar en dat deelt Collectie Overijssel graag met jou.

Verhalend Landschap

Veldnamen, namen van plekken in het landschap, maken een wezenlijk deel uit van de eigenheid van een plaats of streek. Ook doordat deze namen vaak in streektaal worden uitgedrukt. Verhalend Landschap is een digitale kaart en gegevensbank waar veldnamen in Overijssel worden gepresenteerd. Waar komt bijvoorbeeld de naam Moespot bij Vollenhove vandaan en waar ligt De Renbaan in Enschede? Met deze digitale kaart wordt een overzicht gegeven van de verschillende veldnamen die door de jaren heen zijn gebruikt. De kaart wordt steeds meer gevuld, en hier kunnen wij jullie hulp goed bij gebruiken. Nu het systeem in de basis gereed is, is het de beurt aan andere organisaties om verder te gaan met het invoeren.

Tijdreis Overijssel

De app ‘Tijdreis Overijssel’ heeft als doel om historische collecties digitaal aan te bieden als routeapp. Gebruikers van deze app kunnen zelf een thema kiezen waarin ze geïnteresseerd zijn en krijgen daarna locaties te zien passend bij het gekozen thema en de plek waar ze staan. Door zelf locaties te selecteren wordt een route gegenereerd waarmee de gebruiker een reis terug in de tijd maakt. Via de app kunnen bij de gekozen locaties beelden en verhalen uit en over het verleden worden bekeken of beluisterd. Het vullen van de eerste thema’s is gebeurd door twee historische verenigingen in Overijssel, maar het werk is nog niet klaar..

De bijeenkomst ‘Zet het onzichtbare op de kaart’ zet 24 maart alvast in je agenda, van 10.00 tot 12.30 uur met een afsluitende lunch. Alvast aanmelden? Dat kan via het onderstaande formulier.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers