Athenaeumbibliotheek Deventer stoomt haar collectie klaar voor linked open data

Athenaeumbibliotheek Deventer doet als één van de tien bibliotheken in Nederland mee aan de pilot van programmalijn ‘Verbonden digitaal erfgoed van bibliotheken’ van Stichting Pica. Doel is dat de collecties van de bibliotheken straks beschikbaar zijn volgens de principes van het Netwerk Digitaal Erfgoed: zichtbaar, bruikbaar, houdbaar en netwerkbreed. Zo wordt de metadata van Athenaeumbibliotheek binnenkort aangeboden als linked open data: data die voor iedereen toegankelijk is.

Waarom deze programmalijn?

Collecties zijn in de loop van de tijd gedigitaliseerd. Hierdoor zijn ze toegankelijk geworden voor eindgebruikers zoals historici, sociologen, genealogen, journalisten en andere geïnteresseerden.
Maar: eindgebruikers moeten wel weten van het bestaan van deze digitale collecties. En ze moeten nu nog vaak op talloze websites zoeken naar de gewenste informatie (met de kans dat ze relevante informatie op andere websites missen). Best onhandig en inefficiënt allemaal. Door de verschillende collecties met elkaar te verbinden vanuit ‘Verbonden digitaal erfgoed van bibliotheken’ wordt hun maatschappelijke waarde in één klap vergroot.

Metadata verzamelen

Om de collectie van handschriften, oude en moderne drukken beschikbaar te maken als linked open data is de Athenaeumbibliotheek op dit moment bezig met het bewerken van de metadata. Deze data wordt met behulp van het project ‘Verbonden digitaal erfgoed van bibliotheken’ gestandaardiseerd aan de hand van bestaande termenlijsten. Ook worden er nieuwe functies toegevoegd, zodat meer informatie over een collectiestuk gedeeld kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de drukker of vervaardiger van een werk.

eCodicesNL

Athenaeumbibliotheek werkt ook mee aan het eCodicesNL-project van het Huygens Instituut. Dit wordt een portaal waar onderzoekers en een breed publiek middeleeuwse handschriften uit verschillende Nederlandse collecties naast elkaar kunnen zien. In het kader van dit project zijn nu alle middeleeuwse handschriften van de Athenaeumbibliotheek gedigitaliseerd.

Naast de collectie van Athenaeumbibliotheek worden ook andere collecties Middeleeuwse handschriften gedigitaliseerd in de database Medieval Manuscripts in Dutch Collections.

Wil je meer weten over hoe Athenaeumbliotheek haar collectie klaarstoomt voor linked open data?

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers