Foto: MarketingOost

Corsocultuur op Representatieve Lijst UNESCO

UNESCO plaatst de corsocultuur in Nederland, parades met bloemen en fruit, op de Internationale Representatieve Lijst van het Immaterieel Erfgoed der Mensheid. Dit maakte het Comité behorende bij het Unesco-verdrag over immaterieel erfgoed vorige week bekend in Parijs.

De corsocultuur is voorgedragen namens 21 bloemen- en fruitcorso’s in Nederland, waaronder een aantal Overijsselse corso’s: Corso Vollenhove, Corso St. Jansklooster, Gondelvaart Belt Schutsloot en Gondelvaart Giethoorn.

Corsocultuur

Een corso is veel meer dan alleen een optocht. Het bouwen van de corsowagens en alles wat daar bij komt kijken, is een sociaal en creatief proces waar de hele gemeenschap een groot deel van het jaar mee bezig is. Daarmee leveren corso’s een grote bijdrage aan de sociale verbinding. Door de inspanning van de Corsokoepel is het gelukt om de Corsocultuur op te nemen op de Representatieve Lijst. 

Inventaris Nederland

Om voorgedragen te kunnen worden voor de Representatieve lijst van Unesco, moet het immaterieel erfgoed eerst bijgeschreven zijn in de Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland. De coördinatie van deze inventaris is in handen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers