Graslandbevloeiing voorgedragen als immaterieel erfgoed Unesco

De techniek van graslandbevloeiing is voorgedragen voor de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed. Nederland, waar graslandbevloeiing al sinds de Middeleeuwen wordt toegepast, doet de voordracht samen met een aantal andere Europese landen.

Graslandbevloeiing

Graslandbevloeiing is een eeuwenoude techniek om weilanden vochtig te houden. In Nederland is de techniek nog in gebruik op landgoed Het Lankheet in Overijssel en in De Pelterheggen, deel van natuurgebied De Plateaux in Noord-Brabant. Graslandbevloeiing houdt in dat water uit een rivier, beek of bron op zo’n manier wordt omgeleid dat het over een weide stroomt. Daarmee komen water en voedingsstoffen op het land terecht, waardoor het land vruchtbaarder wordt, minder snel uitdroogt en beter tegen vorst kan.

Immaterieel erfgoed

“Graslandbevloeiing is niet alleen een beproefde techniek die nuttig is voor landbouwers en natuur, maar ook een traditie die mensen verbindt in Nederland en daarbuiten”, zegt staatssecretaris Günay Uslu (Cultuur en Media). “De beoefenaars bezitten een schat aan kennis en vaardigheden. Met deze voordracht wordt dit immateriële erfgoed doorgegeven aan toekomstige generaties.”

Lees hier meer over de traditionele bevloeiing van grasland en lees hier een verhaal van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed over graslandbevloeiing in Overijssel.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers