Handig overzicht landelijk subsidieregelingen en fondsen

Zie je door de bomen het bos niet meer als het gaat om landelijke subsidieregelingen? Onze collega Emma Goossens van Erfgoed Brabant heeft voor Erfgoedvrijwilliger.nl een handig overzicht gemaakt van een verschillende interessante landelijke fondsen.

Landelijke subsidies en fondsen

In het overzicht lees je alles over de landelijke subsidieregelingen en fondsen die interessant zijn voor erfgoedvrijwilligers en -instellingen, van klein tot groot.

De meeste fondsen hebben een focus. Dat kan een specifieke doelgroep zijn of een bepaald thema. Denk hierbij aan thema’s als ‘projecten rond het slavernijverleden van Nederland’ of doelgroepen als ‘jongeren’. Past jouw idee binnen de grote richtlijnen van het fonds? Dan kun je op zoek naar een meer specifieke regeling. Vaak worden er bij iedere regeling andere eisen gesteld.

Een goed projectplan is het halve werk

Voor de meeste fondsen schrijf je eerst een projectplan en vul je daarna een aanvraagformulier in. Het schrijven van een projectplan is van groot belang. Dit is als het ware jouw verkooppraatje. Het fonds beoordeeld aan de hand van dit projectplan of jouw idee aan alle eisen voldoet, of het idee uitvoerbaar is en of de uitvoering en het tijdspad realistisch zijn. Het schrijven van het projectplan is een klus op zich.

De beoordeling van het plan door het fonds kan soms veel tijd in beslag nemen, houd hier in je planning dus rekening mee! Bedenk ook dat subsidieregelingen vaak een deadline hebben. Er is vaak zowel een deadline voor het aanvragen van de subsidie, maar ook een periode waarin het project uitgevoerd moet worden.

Lees meer

Ben je geïnteresseerd naar het hele overzicht van de verschillende subsidieregelingen en fondsen? Lees dan het hele artikel van Erfgoed Brabant. Houd daarnaast ook onze website in de gaten. Wij delen af en toe nieuwe subsidieregelingen die voor Overijsselse erfgoedinstellingen interessant kunnen zijn.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers