Jazzklassiekers met Twentse teksten in Enschede

Op zondag 26 mei en zondag 9 juni laat Jazzkoor Enschede (JKE) zien – en horen – dat jazz in het Twents zingen een prachtig resultaat oplevert! Tijdens Soundgardens Boekelo en Kunst in het Volkspark brengt JKE het resultaat van het project Zing’n in ’t Greun.  Hiervoor zijn jazzklassiekers nieuw ‘hertaald’ in het Twents door o.a. Stéfanie van Tuinen en songs uit de Jazzerieje (2011-2013) voor koor gearrangeerd.

Volgens het JKE is de Twentse taal is prachtig en uitstekend zing- en swingbaar! Het koor wil bij zijn publiek de schoonheid en muzikaliteit van de Twentse taal onder de aandacht brengen en de koorleden wilden zelf met de Twentse taal aan de slag.

Jazzkoor Enschede

Jazzkoor Enschede bestaat sinds februari 2015 en zingt stukken uit het (toegankelijke, soms minder bekende) jazz-repertoire met een enkel uitstapje naar andere muziekstijlen. Dit vormt een mix van up tempo songs, ballads en latin, waarvan het koor ongeveer de helft a-capella ten gehore brengt. JKE’s leden zijn allemaal anders maar toch hecht – ze houden van swing en jazz en deze muziek verbindt de koorleden.

JKE bestaat momenteel uit 17 zangers, verdeeld over vijf stemgroepen. Zingen als koor staat centraal, maar af en toe treedt er iemand op de voorgrond – letterlijk, in een solo of een scat. De zangers maken hun optredens altijd tot een feestje, zowel voor henzelf als voor het publiek. Jazzkoor Enschede staat onder leiding van dirigent Resy Weernink.

Niet alle 17 koorleden hebben Twentse roots. Daarom heeft streektaaldeskundige Adrie Hemmink een workshop Twentse taal gegeven aan de koorleden. Daarbij ging het om de correcte uitspraak én om de verstaanbaarheid van de liedteksten. Bij de optredens kan het publiek via een QR-code de prachtige teksten in het Twents meelezen op de mobiele telefoon.

Optredens

Zondag 26 mei, 12.45 + 14.30 + 16.15 uurFestival Soundgardens Boekelo
Locatie: Momentum, Beckumerstraat 169


Zondag 9 juni, 12.30 uur, Kunst in het Volkspark Enschede
Locatie: podium Noord

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Anke Peters Weem, of een kijkje nemen op de website van JKE.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers