Miniatuur uit het Sarijs-handschrift over Pinksteren.

KB verwerft bijzonder middeleeuws handschrift uit Zwolle

De KB, de nationale bibliotheek, heeft een bijzonder middeleeuws handschrift uit Zwolle aangekocht met behulp van Collectie Overijssel en de Vrienden van de KB. Het gaat om een verlucht (met de hand geïllustreerd) getijdenboek uit de periode ca. 1450-1470. Het handschrift is mede bijzonder omdat er veertien kleurrijke volbladminiaturen in zijn opgenomen, die vermoedelijk zijn gemaakt door ‘de Boston-meester’, een bekende verluchter uit Utrecht.

Sarijs-handschrift

Het verworven getijdenboek is vermoedelijk een coproductie tussen verluchter Antonis Rogiersz. uten Broec (de Boston-meester) en de broeders van het Fraterhuis in Zwolle. Zwolle gold in het midden van de vijftiende eeuw als boekproductiecentrum. Het Fraterhuis leverde op bestelling verluchte, religieuze handschriften die tot de top van de boekproductie in de Noordelijke Nederlanden behoorden.

Zwols cultuurgoed

Monique Schuttenbeld, wethouder Cultuur en Erfgoed van de Gemeente Zwolle, is bijzonder verheugd: ‘Het handschrift is een historische sensatie, dat ons direct in contact brengt met de Zwolse fraters van zes eeuwen geleden. Zij waren van groot belang voor de Moderne Devotie. Met dit handschrift kunnen wij het rijke verleden van onze stad nog tastbaarder maken voor onze inwoners en bezoekers.

Ook Vincent Robijn, directeur van Collectie Overijssel, is verheugd over de aankoop: ‘Omdat we het belangrijk vinden dat dit handschrift in publiek bezit komt, hebben wij de KB ondersteund bij deze aankoop. Ik ben blij dat de gemeente Zwolle daaraan een bijdrage heeft willen leveren. Het gaat hier immers om belangrijk Zwols cultureel erfgoed. We denken nu na over hoe we dit prachtige werk te zijner tijd aan de Zwollenaren kunnen laten zien.

Na restauratie zal de KB het handschrift digitaliseren en publiceren op haar website. Ook wordt er gekeken naar mogelijkheden om het handschrift in Zwolle aan het publiek te tonen.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers