Erfgoedhuis Zuid-Holland maakte in samenwerking met erfgoedvrijwilliger.nl een cursusvideo over werken met termen. In het filmpje worden de verschillende strategieën voor het gebruik van termen in collectieregistratie behandeld. Ook krijg je tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Gebruik van termen uitgelegd

Het gebruik van vaste termen in je collectieregistratie is belangrijk om de vindbaarheid van jouw collectie te verhogen. Door bijvoorbeeld een standaard schrijfwijze te hanteren voorkom je spelfouten en kunnen objecten gekoppeld worden aan andere collecties. Zo kunnen schilderijen van één kunstenaar, die verspreid zijn over verschillende collecties, makkelijk gevonden worden.

Om te weten welke termen je het beste kunt gebruiken zijn er terminologiebronnen: thesauri of termen- en woordenlijsten. Vaak worden deze verstrekt door nationale en internationale instellingen.

Bekijk hieronder de video met alle tips en tricks:

Educatieve video’s

Deze video is onderdeel van een project van OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland) en is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. De verschillende erfgoedhuizen in Nederland leveren het komende half jaar video’s aan met verdiepende informatie en praktische handvaten voor erfgoedinstellingen en -vrijwilligers. De video’s worden gedeeld op de website van Erfgoedvrijwilliger.nl en zijn daarnaast te vinden in de kennisbank van Erfgoedplatform Overijssel.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers