Kijktip – Horrorfilm Witte Wieven, volledig in het Nedersaksisch

Een horrorfilm, volledig in het Nedersaksisch, dat wil je toch niet missen? Op 16 maart om 22:00 wordt deze huiveringwekkende film uitgezonden op NPO3. In de film staat het volksverhaal rond de Witte Wieven centraal.

De Verhaallijn

De folkloristische horrorfilm Witte Wieven neemt ons mee terug naar de middeleeuwen. Frieda, de hoofdpersoon en een bewoner van een middeleeuwse commune, worstelt met haar onvruchtbaarheid. In deze samenleving, waar mannen de touwtjes in handen hebben en vrouwen slechts gezien worden als voortbrengers van kinderen, voelt Frieda zich gevangen.

Nadat de lokale slager haar misbruikt en in het verboden bos jaagt, verdwijnt hij in de mysterieuze mist. Frieda keert echter ongedeerd terug maar door deze ervaring begint haar geloof te wankelen. Ze begint te overwegen of de mysterieuze krachten in het mistige bos haar kunnen helpen met haar onvruchtbaarheid. Wat Witte Wieven bijzonder maakt, is dat de film het Nedersaksisch volledig in zijn dialoog gebruikt.

Witte wieven

Het verhaal van Witte Wieven put uit de Nederlandse folklore, waarbij de mythische wezens bekend als Witte Wieven een centrale rol spelen. Deze bleke, spookachtige vrouwenfiguren uit mistige omgevingen vormen de inspiratie voor een uniek Nederlands verhaal dat zowel intrigerend als angstaanjagend is. Met dit initiatief hoopt de Nederlandse filmindustrie een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de rijke traditie van genrefilms en folklore.

De korte horrorfilm van 61 minuten geregisseerd door Didier Konings. Hij is een Nederlandse concept- en visual effects artist die in het verleden heeft meegewerkt aan grote titels zoals Wonder Woman en Stranger Things.

De film maakt onderdeel uit van het programma Koolhoven Presenteert. Een ontwikkelingstraject van de VPRO in samenwerking met de NPO, het NPO-fonds en met steun van het filmfonds.

Arjan Sterken vertelt over het project in podcast De Nedersaksen

In aflevering 33 van podcast De Nedersaksen gaan Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds in gesprek met Arjan Sterken, religiewetenschapper aan de Radboud Universiteit. Hij is afkomstig uit het Overijsselse Witharen en vertelt over zijn betrokkenheid bij de productie van de film Witte Wieven. Zo maakte Sterken zich er hard voor dat de film in het Nedersaksisch werd opgenomen en zette hij zich gedurende het maakproces in als taalcoach. Luister hier naar de aflevering als je na de film kijken nog niet genoeg hebt gehad!

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers