50 jaar Monumentenwacht ingeluid vanaf het Academiegebouw in Zwolle

Het 50-jarig jubileum van MonumentenwachtNL wordt in Overijssel op donderdag 23 februari spectaculair afgetrapt bij het Academiegebouw Zwolle! Om klokslag 10 uur ’s ochtends wordt hier vanuit de toren een indrukwekkend geveldoek onthuld, onder toeziend oog van wethouder Monique Schuttenbeld .

Academiehuis eerste abonnee

Extra bijzonder is dat het markante monumentale Academiehuis Grote Kerk in Zwolle destijds de eerste abonnee was van de Monumentenwacht in Overijssel. In de halve eeuw van haar bestaan heeft onze provinciale tak van De Monumentenwacht niet stil gestaan: inmiddels inspecteert Stichting Monumentenwacht Overijssel al ruim 2600 historische bouwwerken en groen erfgoed.

Landelijke aftrap van jubileum

Op 23 februari 1973 werd Monumentenwacht Nederland opgericht. In alle 12 provincies van Nederland wordt het 50-jarig bestaan van MonumentenwachtNL met een gezamenlijke actie gevierd. Op donderdag 23 februari klokslag 10:00 uur onthullen monumentenwachters gelijktijdig indrukwekkende geveldoeken aan markante monumentale gebouwen. Dit gebeurt in sommige gevallen zelfs abseilend, vanaf grote hoogte. Zo vindt de aftrap in Zeeland plaats aan de Grote Markt in Goes en In Groningen is de lancering bij Pakhuis Libau, aan de Hoge der A 5 in Groningen.

Toekomstgerichte aanpak

De Monumentenwacht inspecteert, adviseert en herstelt ons Nederlands erfgoed. Het doel, destijds en nu is om verval en kostbare restauraties van historische bouwwerken te voorkomen door middel van regelmatige inspecties en kleine herstelwerkzaamheden.

Er komen nog steeds nieuwe abonnees, monumenten en inspectie-instrumenten bij. Denk aan het inzetten van drones, warmtebeeldcamera’s en endoscopen. Bovendien inspecteert de Monumentenwacht sinds een aantal jaar niet alleen historische gebouwen, maar ook ander cultureel erfgoed zoals archeologische en groene monumenten. De basis blijft echter hetzelfde: monumenteneigenaren ondersteunen bij de duurzame instandhouding van ons cultureel erfgoed, ook voor toekomstige generaties.

Monumentenwacht Overijssel

Monumentenwacht Overijssel helpt je als monumenteigenaar bij het periodiek onderhoud van je monument. Ze doen inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit. Ook monitoren ze. Lees hier meer over de diensten van Monumentenwacht Overijssel en waarom het aantrekkelijk kan zijn om abonnee te worden.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers