Neem een kijkje in de Erfgoedatlas

Altijd al een overzichtelijke kaart willen hebben van Nederlands erfgoed? Bekijk dan nu de gloednieuwe Erfgoedatlas van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In deze tool zijn allerlei kaarten van beschermd en onbeschermd erfgoed bij elkaar gevoegd. Denk hierbij aan kaarten op het gebied van archeologie, monumenten en landschap. Maar ook luchtfoto’s, kadastrale gegevens, historische kaarten en ruimtelijke plannen zijn terug te vinden in de Erfgoedatlas.

De Erfgoedatlas

De Erfgoedatlas is interessant voor een breed publiek waaronder erfgoed­professionals, beleidsmedewerkers, planologen, maar ook voor erfgoedvrijwilligers. Wil jij in één oogopslag kunnen zien welk beschermd, archeologisch, wereld- of ander erfgoed er in jouw gemeente te vinden is? Of historische informatie over objecten of het lanschap onderzoeken? Met een paar klikken maak je dit via de atlas allemaal inzichtelijk. De atlas stelt de gebruiker ook in staat om zelf combinaties te maken tussen kaarten om zo nieuwe informatie naar boven te halen. Maar ook zonder specifieke onderzoeksvraag is dit een leuke en leerzame tool om te gebruiken.

De atlas kent zeven hoofdcategorieën met daaronder verschillende kaartlagen die waar nodig verder onderverdeeld zijn:

  • Adressen, percelen, grenzen
  • Beschermd erfgoed
  • Erfgoed per thema
  • gebiedstypologieën en -beschrijvingen
  • beleid
  • bodem, hoogte, paleografie
  • historische kaarten

Hoe werkt het?

Ga naar de website van de Erfgoedatlas. Op de website zie je een kaart van Nederland. Op deze kaart kun je in- en uitzoomen en zoeken naar het gebied dat jij wilt onderzoeken. Via het menu ‘Kaartlagen’ aan de linkerzijde selecteer je de kaarten die jij wilt zien. Klap de categorieën open door op het pijltje naast de naam van de categorie te klikken en vink de kaarten aan die voor jou interessant zijn. Je kunt kaarten ook met elkaar combineren, simpelweg door meerdere kaarten te selecteren. Wil je een andere basiskaart zien? Ook dat kan: scrol in het menu helemaal naar beneden en selecteer jouw gewenste ‘achtergrondkaart’.

Heb je jouw gewilde kaart geselecteerd? Dan verschijnt aan de rechterkant van het scherm een legenda met uitleg. Klik je vervolgens op een item op de kaart, bijvoorbeeld op het icoontje van een Rijksmonument, dan verschijnt onder de legenda meer informatie over het geselecteerde item.

Voor meer informatie of vragen is het mogelijk contact op te nemen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers