Nieuwe aanvraagronde voor restauratie mobiel erfgoed

Zet jij je als Overijsselse erfgoedvrijwilliger of -organisatie in voor het behoud van historische schepen, treinen, vlieguigen of andere objecten die zich kunnen verplaatsen? En zoek je financiële ondersteuning bij herstel, restauratie of verduurzaming van deze objecten? Sinds 1 december is het weer mogelijk een aanvraag in te dienen bij de Restauratieregeling Mobiel Erfgoed van het Mondriaanfonds.

Met de Restauratieregeling Mobiel Erfgoed wil het Mondriaan Fonds de kwaliteit van mobiel erfgoed versterken, het draagvlak vergroten en het op een duurzame wijze operationeel houden.

Voorwaarden

De regeling is gericht op Nederlandse stichtingen en musea zonder winstoogmerk die bezig zijn met het behoud, de instandhouding en het tonen van mobiel erfgoed. Een aanvraag kan ook samen met een andere instelling worden aangevraagd.

De bijdrage is bestemd voor restauratie en herstel van her mobiel erfgoed met aandacht voor verduurzaming daarvan. Het gaat om alle sectoren van het mobiel erfgoed: rail, weg, water en lucht. De bijdrage richt zich op mobiel erfgoed met een bijzonder nationaal of regionaal belang, waarbij het erfgoed:

De hoogte van de bijdrage wordt per aanvraag vastgesteld. De maximale bijdrage van het Mondriaan Fonds is 50% van de projectkosten.

Voorbeeld : restauratie van de laatst overgebleven Enschedese tram

De Tramweg Stichting ontving eerder een bijdrage van 50.000 euro van het Mondriaan Fonds voor de restauratie van motorrijtuig 1 van de Twentsche Elektrische Tram (TET 1). Het gerestaureerde rijtuig komt dankzij inspanningen van de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker en de Enschedese gemeenteraad terug naar Enschede.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers