Nieuwe podcast: Onze Buren uit de Prehistorie

Welke sporen van onze prehistorische voorouders zijn nog zichtbaar in het Overijssels landschap? En kunnen we begrijpen hoe deze buren uit een ver verleden hier leefden? In de nieuwe driedelige podcast ‘Onze buren uit de prehistorie’ neemt Landschap Overijssel je mee in 100 generaties van bewoning van het Overijssels gebied, van de steentijd, via de brons- en ijzertijd tot het begin van onze jaartelling. Centraal staat hierbij het gebied tussen Ootmarsum en Uelsen in Twente.

Project Onze buren uit de prehistorie

Het prehistorisch landschap ligt verborgen en verscholen tussen bomen en onder de bodem. De sporen zijn niet alleen waardevol maar ook fragiel. Met het project ‘Onze buren uit de prehistorie’ wil Landschap Overijssel het besef van de waarde van dit erfgoed vergroten.

Na de eerste fase van bureau- en archeologisch onderzoek naar de fysieke sporen in het landschap, startte het veldonderzoek. Raatakkers en grafvelden zijn vastgelegd in een living history-setting waar fotograaf Vincent Croce een fotoserie van heeft gemaakt. Via visualisaties en fotoreportages krijgen onze prehistorische buren letterlijk een gezicht. In de podcast helpen verschillende experts het prehistorisch landschap van Twente te duiden

Podcast: van bronstijddochters tot lijksilhouetten

In de podcast zoeken experts zoals Stijn Arnoldussen (universitair hoofddocent late prehistorie RUG)Huub Scholte Lubberink (sr archeoloog RAAP), en Liesbeth Theunissen (archeologisch onderzoeker RCE) antwoorden op vragen als: welke landbouwmethoden hanteerden onze prehistorische buren en met wie dreven ze handel? Hoe zagen hun rituelen eruit?

De podcast bestaat uit drie delen van elk circa een half uur:

  • Aflevering 1  Schetst een eerste beeld van onze prehistorische buren in hun landschap. Op welke plekken woonden ze en waarom? Was er handel en hoe weten we dat? Daar komen o.a. de ‘Man van Mander’ en het meisje van Egtved om de hoek. En.. om onze prehistorische buren nog beter te leren kennen, sliepen we zelf tussen de grafheuvels. Wat bracht ons dat?
  • Aflevering 2 pelt het prehistorische landschap verder af. Wat is er nog van te zien? En kunnen we begrijpen hoe onze prehistorische buren er leefden? Onderwerpen als lijksilhouetten en bronstijddochters komen voorbij. En we hebben een primeur: we vinden naast de Man van Mander ook een ‘Vrouw van Mander’!
  • Aflevering 3 neemt je mee vanuit de bronstijd verder naar de ijzertijd in, waarbij o.a. urnenvelden en raatakkers hun intrede doen. We kijken naar landbouwmethoden en eetgewoonten.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers