Nieuwe subsidieaanvraagronde voor projecten rond het slavernijverleden

Heb jij een project in de planning waarin het slavernijverleden van Nederland en/of het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij centraal staat? Dan kun je nu subsidie aanvragen via de regeling Herdenkingsjaar Slavernijverleden bij het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Wie kan de subsidie aanvragen?

De subsidie is bedoeld voor aanvragers die in 2023 of 2024 een project rond het thema slavernijverleden willen realiseren. Als aanvrager kun je samenwerken met culturele instellingen, erfgoedorganisaties of onderwijsinstellingen in binnen en buitenland.

De aanvraag kan gedaan worden in het Nederlands, Engels, Papiamentu en/of Papiamento. De aanvraagperiode loopt van 16 januari 2023 tot en met 1 mei 2024.

Waarvoor kun je subsidie aanvragen?

De subsidieaanvraag is bedoeld voor projecten rond de thema’s slavernijverleden en/of de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. De focus van het project moet liggen op activiteiten waarin deelnemers actief betrokken worden. Daarnaast is een vereiste dat in het project onderdelen van de geschiedenis van slavernij naar voren komen, dat educatief materiaal wordt gemaakt en dat helingsprocessen gestimuleerd worden of (internationale) samenwerking opgezet en bevorderd wordt.

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van de effecten waarop het project zich richt. Subsidie kan worden aangevraagd in drie categorieën, met bedragen tussen €1.000 en €50.000.

Meer informatie

Alle voorwaarden en details van de subsidieregeling Herdenking Slavernijverleden zijn na te lezen op de website van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Mondriaan Fonds

Naast de subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie is er ook de mogelijkheid om een subsidieaanvraag te doen bij het Mondriaan Fonds. Deze subsidie kan aangevraagd worden door organisaties en individuen met een publieksproject. Bekijk de website voor meer informatie. Let op! De aanvraag periode voor de subsidie van het Mondriaan Fonds is t/m 24 april 2023!

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers