Nieuwe subsidiemogelijkheid voor projecten over Indische, Molukse en Papoea gemeenschappen in Nederland

Heb jij ideeën voor een project dat gaat over immaterieel erfgoed van de Indische, Molukse en Papoea gemeenschappen in Nederland? Dan kun je t/m 30 juni 2024 subsidie aanvragen bij het vfonds.

Het doel van het project of idee moet zijn Indisch, Moluks of Papoea immaterieel erfgoed in Nederland zichtbaarder te maken, te versterken en te behouden. Denk hierbij aan: rituelen, vieringen, sociale tradities, eetgewoonten, symboliek of een bijzonder ambacht. Allemaal dingen die gemeenschapsverband plaatsvinden, bij iemand thuis of tijdens bijeenkomsten in een vereniging.

Er komen in 2023 minimaal 4 deadlines om een aanvraag in te dienen. Ongeveer twee maanden na de deadline van indienen ontvang je bericht of je aanvraag is toegekend. Je project mag in de tussentijd nog niet starten.

In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Het kabinet heeft toen een éénmalige bedrag van ruim twintig miljoen euro beschikbaar gesteld voor de collectieve erkenning van de Indische, Molukse en Papoea gemeenschap in Nederland. Dit bedrag is bedoeld voor vier thema’s die deze gemeenschap belangrijk vindt. Eén daarvan is het zichtbaar maken van het Indisch cultureel erfgoed, waarvoor het nieuwe programma ‘Houd je erfgoed levend’ speciaal is vormgegeven door vfonds. 

Heb je hulp nodig bij jouw subsidieaanvraag of wil je jouw aanvraag bespreken? Dat kan in een telefonisch spreekuur. Daarnaast organiseert het team van ‘Houd je erfgoed Levend’ het komende jaar verschillende laagdrempelige informatiebijeenkomsten verspreid over het land, in samenwerking met diverse Indische, Molukse en Papoea organisaties. Via de website houdjeerfgoedlevend.nl worden binnenkort nieuwe data aangekondigd. 

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers