Erfgoedplatform Overijssel zet zich in om het werk van Overijsselse erfgoedvrijwilligers zichtbaar te maken en het mooie (im)materieel erfgoed in onze provincie een podium te geven. In het kader van het project ‘Erfgoedvrijwilligers inspireren elkaar’ trekt ons team de komende tijd de provincie in om verhalen van tien Overijsselse erfgoedinitiatieven en hun vrijwilligers vast te leggen en uit te lichten. Niet alleen waarderen we zo de betrokkenen die zich belangeloos inzetten voor onze unieke erfgoedparels, de uitwisseling van verhalen en ervaringen kunnen ook jou inspireren. De eerste interviews hebben inmiddels plaatsgevonden en verschijnen binnenkort in onze Verhalenbank.
Waarom dit project
Erfgoedvrijwilligers zijn, ook in de Provincie Overijssel belangrijke dragers van de erfgoedsector. Zij staan met hun ‘voeten in de klei’ en zetten zich belangeloos in voor het behoud en de beleving van ons gemeenschappelijk cultuurerfgoed.
En dat is niet altijd even makkelijk, ook gezien de veelheid uitdagingen die lokale musea, historische verenigingen, stichtingen, materiele en immateriële erfgoedgemeenschappen tegen komen. Van het op peil houden van vergrijzende vrijwilligersbestanden tot digitaliseringsopgaven, het vinden van financiële middelen tot het bereiken van publiek.
Aandacht voor en uitwisseling van verhalen en ervaringen van collega-erfgoedvrijwilligers kunnen in die gevallen op een laagdrempelige manier ondersteunend, inspirerend en motiverend werken. Bovendien betekent aandacht voor de verhalen van erfgoedvrijwilligers ook een stukje waardering voor hun inzet.
Wat gaan we doen
Voor dit project bezoeken we tien verschillende erfgoedinitiatieven in heel Overijssel. We leggen hierbij de focus op werken met erfgoed in brede zin, zowel immaterieel als materieel erfgoed. Zo gaan we in gesprek met de clubs die zich inzetten voor instandhouding en beleving van de Lonneker Molen en de historische Schaapskooi in Twilhaar, maar gaan we ook langs bij de Hoolter Daânsers die zich bezighouden met folkloristische boerendans. Daarnaast komen verhalen van Papierscheppers van het Openluchtmuseum in Ootmarsum en vrijwilligers van het Zunnewende festival voor streektaal- en cultuur voorbij.
We gaan uitgebreid met de vrijwilligers in gesprek. Over de passie voor hun erfgoed, hun motivaties en actuele projecten. We brengen het erfgoed en de vrijwilligers die zich hier voor in zetten in beeld en documenteren de verhalen in onze Verhalenbank.
We zoeken nog enkele deelnemers!
Inmiddels zijn de eerste serie interviews gepland, maar voor het najaar zoeken we nog een aantal enthousiaste erfgoedvrijwilligers. Wil je door het delen van jullie verhaal andere erfgoedvrijwilligers inspireren? En vind je het belangrijk dat we jouw museum, traditie, ambacht of andere vorm van erfgoed in de spotlights zetten? Neem dan contact met ons op!
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds.