Nomineer vrijwilligersteams voor de Erfgoedvrijwilligersprijs 2023

Op 1 december reikt demissionair staatssecretaris Gunay Uslu de Erfgoedvrijwilligersprijs 2023 uit. De prijs is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het leven geroepen om vrijwilligersteams die zich uitzonderlijk inzetten voor het cultureel erfgoed in Nederland te belonen. Ken jij een toegewijde groep vrijwilligers in de erfgoedsector? Tot en met 27 september kun je jouw favoriete vrijwilligersteam nomineren!

De erfgoedvrijwilligersprijs

Monumenten, musea, archieven, historische genootschappen, ze draaien vaak voornamelijk op de kracht van vrijwilligers. Mensen die zich belangeloos met hart en ziel inzetten om ons cultureel erfgoed in leven te houden en te ontsluiten voor het grote publiek. De erfgoedsector kan niet zonder deze toegewijde vrijwilligersteams. Om hen in het zonnetje te zetten, financieel te ondersteunen én om meer ruchtbaarheid aan de noodzaak van vrijwilligers in de erfgoedsector te geven, is in 2020 de Erfgoedvrijwilligersprijs in het leven geroepen.

Het winnende team krijgt een cheque van 10.000 euro; voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Voor de nummers twee en drie is een cheque beschikbaar van 5.000 euro; op dezelfde manier te besteden als bij de winnaar. Daarnaast wordt er een professionele video gemaakt van de finalistenteams. Deze waardevolle toegift mag het team rechtenvrij hergebruiken, om het werk waar zij zo trots op zijn met de wereld te kunnen delen.

Nomineer jouw favoriete team!

Vanaf 1 september (t/m 27 september) kunnen vrijwilligersteams op www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl aangemeld worden om mee te dingen naar de felbegeerde prijs. Vervolgens komt een onafhankelijke jury, onder leiding van juryvoorzitter Kathleen Ferrier (Voorzitter Nederlandse Unesco Commissie), bij elkaar om uit alle aanmeldingen drie finalisten te selecteren. In november kan er de hele maand gestemd worden op de finalisten. De winnaar ontvangt op 1 december in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de Erfgoedvrijwilligersprijs uit handen van Gunay Uslu.

Editie 2022: Twee Overijsselse erfgoedorganisaties in de finale

Vorig jaar stonden twee Overijsselse erfgoedorganisaties in de finale: het vrijwilligersteam van Vereniging Openluchtbad in Zwolle streed samen met het Van Eesterenmuseum in Amsterdam en museumboerderij Wendezoele in Delden voor de winst. Uiteindelijk ging het Openluchtzwembad er met de winst vandoor. De andere finalisten wonnen een geldprijs van 5.000 euro.


De uitreiking van de Erfgoedvrijwilligersprijs wordt georganiseerd door stichting Nederland Monumentenland. Deze stichting maakt zich sterk voor het behoud van monumenten in Nederland en organiseert onder meer ook de Open Monumentendagen.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers