Het vrijwilligersteam van Vereniging Openluchtbad Zwolle neemt de prijs in ontvangst. Foto Nederland Museumland.

Vereniging Openluchtbad Zwolle wint landelijke Erfgoedvrijwilligersprijs 2022

Het vrijwilligersteam van Vereniging Openluchtbad Zwolle heeft de Erfgoedvrijwilligersprijs 2022 gewonnen. De andere twee finalisten waren Museumboerderij Wendezoele en de vrijwilligers van het Amsterdamse Van Eesteren Museum. De vrijwilligers uit Zwolle ontvingen uit handen van staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu een cheque van €10.000,-. De andere finalisten kregen beiden €5.000,- mee naar huis.

Erfgoedvrijwilligersprijs

De Erfgoedvrijwilligersprijs werd in 2020 in het leven geroepen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als waardering naar de grote groep vrijwilligers uit de erfgoedsector. Staatssecretaris Gunay Uslu: ‘Erfgoed is wat we willen doorgeven aan volgende generaties. Ik vind het belangrijk dat steeds meer mensen zich herkennen in het cultureel erfgoed dat Nederland rijk is. Dat ze oog krijgen voor de vele, verschillende verhalen over onze geschiedenis. Steeds opnieuw maken mensen zich erfgoed eigen. Zo behoudt en vergroot het zijn waarde voor de samenleving. Daarbij zijn vrijwilligers onmisbaar: zij maken erfgoed toegankelijk, beleefbaar en ook voor een nieuw publiek waardevol en herkenbaar.’

Theaterstuk over bezettingsactie

Het zwembad werd mede genomineerd dankzij een voorstelling over de bezetting en redding van het openluchtbad. In de locatievoorstelling We zwemmen nog van Theater De Makkers werd de bezetting van het bad nagespeeld en bezongen. Het zwembad dreigde in 1991 gesloopt te worden om de locatie te verkopen aan projectontwikkelaars. Een groep bewoners kwam daartegen in opstand. Zij verbleven 77 dagen in tenten en caravans op het terrein om de sloop tegen te houden. Dat lukte. Het zwembad werd een rijksmonument en een groeiende vereniging ontfermde zich erover.

Verplicht vrijwilligerswerk

Iedereen kan lid worden van Vereniging Openluchtzwembad Zwolle met als voorwaarde dat er een paar uur vrijwilligerswerk wordt gedaan per seizoen. De vereniging telt meer dan 7.000 leden en 150 vaste vrijwilligers. De vrijwilligers zijn enthousiast en betrokken en samen met de leden zorgen zij ervoor dat het Openluchtbad jaarlijks tussen de 60.000 en 100.000 bezoekers kan ontvangen.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers