Provinciale finalisten bekend: 30 juni finale van ‘De Slimste Erfgoedvrijwilliger’

In de zoektocht naar ‘De Slimste Erfgoedvrijwilliger’ zijn de provinciale winnaars inmiddels bekend! In Overijssel is Peter Krekels, bestuurslid van de Lonneker Molen als winnaar uit de bus gekomen. Samen met zijn teamgenoot Gerard Davina strijdt hij tijdens de Landelijke finaledag op 30 juni in het Openluchtmuseum voor de titel ‘Slimste Erfgoedvrijwilliger van Nederland’. We hopen natuurlijk dat zij erin slagen de winst voor Overijssel binnen te halen! 

Zoektocht naar Slimste Erfgoedvrijwilliger

De erfgoedsector in Nederland draait op de inzet van vele duizenden vrijwilligers. Zij zetten zich in voor het behouden, onderzoeken en beleven van erfgoed. De afgelopen twee maanden speelden Erfgoedvrijwilligers door het hele land de provinciale voorrondes van de Erfgoedvrijwilligerquiz. Daarin kwamen onder meer vragen aan bod over het inrichten van tentoonstellingen, het besturen van historische verenigingen en collectiebeheer.

Nu de provinciale winnaars bekend zijn, zet de zoektocht naar ‘De Slimste Erfgoedvrijwilliger’ zich voort tijdens de landelijke finaledag in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem op 30 juni. Uiteraard is er ook aandacht voor waarom het doen van vrijwilligerswerk in de erfgoedsector zo bijzonder en geliefd is. De finalisten maken kans op de felbegeerde titel van ‘Slimste Erfgoedvrijwilliger’ én winnen een mooi bedrag van €2.000,- voor hun erfgoedorganisatie.

De finalisten zijn bekend: een diverse groep

De provinciale winnaars vormen samen een mooie afspiegeling van hoe divers het erfgoedveld en de vrijwilligers zijn. In Overijssel is Peter Krekels, bestuurslid bij de Lonneker Molen, de grote winnaar. Voor Noord-Brabant is de eer aan John Vriends, vicevoorzitter van Stichting Cultureel Erfgoed Bloemencorso Zundert. De provincie Zeeland wordt vertegenwoordigd door Ine Hartgers-Wagener namens Stichting Groede, de provincie Friesland door Co Gelderloos, vrijwilliger bij Tresoar. Ingrid Henssen van het Sint-Hubertus Kunst Centrum doet mee namens Limburg.

Ook verschillende musea dingen mee naar de prijs, zoals het Nederlands Vesting Museum Naarden met gids Ton Koning (Noord-Holland), het Streekmuseum Goeree-Overflakkee met vicevoorzitter Bertrand van den Boogert (Zuid-Holland) en Museum Klooster Ter Apel met vrijwilliger Ina Savenije (Groningen). Uiteraard zijn ook de historische verenigingen aanwezig met Bertus Rietberg, voorzitter bij Historische Vereniging Steenderen (Gelderland), en Mariette van Oosterwijk Bruyn van Historische Kring Baerne (Utrecht).

Feestelijke finaledag, kom jij Overijssel aanmoedigen?

Het belooft op 30 juni een spannende, maar bovenal feestelijke middag te worden, waarin het vrijwilligerswerk in de erfgoedsector wordt gevierd, en de vrijwilligers bedankt. Lijkt het jou leuk om op deze feestelijke dag de Overijsselse finalisten te supporten tijdens een geheel verzorgde middag in het Openluchtmuseum in Arnhem? Meld je dan aan voor de finaledag via het aanmeldformulier. Let op: het aantal plaatsen is beperkt!

Erfgoedvrijwilliger.nl

Deze landelijke kennisquiz is een initiatief van Erfgoedvrijwilliger.nl en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Erfgoedvrijwilliger.nl is een samenwerking tussen de Nederlandse erfgoedhuizen waarmee wordt bijgedragen aan een toekomstbestendige erfgoedsector. Erfgoedvrijwilliger.nl helpt organisaties door potentiële vrijwilligers te bereiken, te inspireren en met hen in contact te brengen.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers