Sluit met jouw kerk aan bij de eerste Landelijke Open Kerkendag op 29 mei!

Op tweede Pinksterdag, 29 mei 2023, is het Open Kerkendag! Dit van oorsprong Zeeuws/Brabantse initiatief spreidt de vleugels uit en gaat voor het eerst landelijk. Tijdens deze dag hoopt initiatiefnemer Stichting Open Kerken zoveel mogelijk kerkgebouwen in Nederland onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Ook organisaties uit Overijssel worden van harte uitgenodigd aan sluiten bij dit evenement.

Kennismaking met kerkgebouwen

Het Nederlandse landschap wordt gekenmerkt door torenspitsen en kerken. Deze gebouwen behoren tot ons belangrijkste cultuurbezit. De toekomst van dit religieus erfgoed staat echter onder druk door het afnemend kerkbezoek, maar ook recente ontwikkelingen met betrekking tot de energiecrisis maken dat steeds meer kerkgebouwen de deuren sluiten.

De landelijke Open Kerkendag is in het leven geroepen om het culturele, – historische en maatschappelijke belang van de kerkgebouwen onder de aandacht te brengen. Het initiatief wil zoveel mogelijk mensen op een open en ongedwongen manier kennis laten maken met kerkgebouwen, ongeacht denominatie of (her)bestemming.

Kerkinterieurs centraal

De derde editie van de Open Kerkendag staat in het teken van het kerkinterieur. Kerkinterieurs zijn onnoemelijk rijk, inspirerend en spannend waar het gaat om kunst en cultuur. Doel is dan ook om de bezoekers kennis te laten maken met deze schatten in een omgeving van rust en een gevoel van eeuwen. Om deze reden ondersteunt ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dit initiatief van harte.

Meedoen?

Het openstellen van een lokaal kerkgebouw voor publiek is al voldoende om deel te nemen aan de Open Kerkendag. De ervaring leert echter wel dat het organiseren van aanvullende activiteiten kan helpen een groter aantal bezoekers te trekken. Aan deelname en samenwerking zijn geen kosten verbonden. Die draagt Stichting Open Kerken.

Zoek hieronder naar handige tips voor vrijwilligers